Hrapović: Dok sam ja bio ministar zdravlja, niijedna opština nije proglašavala dan žalosti za ogromnim brojem umrlih od korone
Kenan Hrapović

Radio u skladu sa zakonom što se tiče raspodjela sredstva NVO

Hrapović: Dok sam ja bio ministar zdravlja, niijedna opština nije proglašavala dan žalosti za ogromnim brojem umrlih od korone

Netačne su i zlonamjerne konstatacije iznešene u tekstu „Hrapović nezakonito dijelio stotine hiljada eura nekim NVO“, jer je cijela procedura javnog oglašavanja, donošenja odluke od strane nezavisnih procjenitelja i Komisije za raspodjelu sredstava rađena u skladu sa zakonom, saopštio je bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je saopštio da je Ministarstvo zdravlja cijeli postupak raspodjele sredstava nevladinim organizacijama (NVO) vodilo na javan i transparentan način.

Hrapović ističe da se radi o čistom politikanstvu jer trenutna ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istražuje nešto za šta već postoje sudske presude Upravnog suda i Vrhovnog suda po tužbi jedne NVO koja nije zadovoljila kriterijume javnog konkursa, o čemu u arhivi Ministarstva zdravlja postoji uredna dokumentacija.

"Da se radi o zakonito sprovedenim postupcima potvrđuju i presude Upravnog suda, kao i Vrhovnog suda Crne Gore. Naime, u presudi Vrhovnog suda Crne Gore od 16.12.2020. godine Uvp.br.553/20 se jasno kaže da se zahtjev za ispitivanje sudske odluke, odnosno Rješenja Upravnog suda Crne Gore Upm.br.32/20 od 22.07.2020. godine, kao i žalba tužilje ODBIJA, u sporu zakonitosti Odluke tuženog Ministarstva zdravlja Crne Gore, br.7-500/20-1178/45 od 22.06.2020. godine.

Takođe želim da naglasim da je ovo što je objavljeno od strane portala Vijesti, a po zahtjevu aktuelne ministarke bilo predmet provjere Specijalnog državnog tužilaštva, koje je posle detaljnih provjera donijelo odluku da odbija tužbu. A tužilaštvo valjda bolje pravnički zna od novinara i angažovanih samozvanih revizora od kojih se nedavno ogradila i Državna revizorska institucija i saopštila da oni koji se lažno predstavljaju krše zakone ove zemlje", saopštio je Hrapović.

Kao prilog dostavio je da Zapisnik o radu Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija Ministarstva zdravlja za javni konkurs „Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“ na osnovu Sporazuma između Ministarsva zdravlja Crne Gore i Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze
i malarije (GFATM), br.1801 MNE-H-MoH o sprovođenju programa „Održavanje niske prevalence HIV-a u Crnoj Gori“ usklađenim sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv HIV/AIDS-a 2015.-2020. koji je objavljen dana 24.04.2020. na internet stranici Ministarstva zdravlja.

"Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu konkursa od dana 22.06.2020. je objavljena u skladu sa pomenutim međunarodnim ugovorom sa Globalnim fondom. Dodjela sredstava iz međunarodnih donacija, a koja nisu sredstva EU, niti sredstva iz budžeta CG, nisu prepoznata Zakonom o NVO, odnosno članom 32, te se ona
dodjeljuju u skladu sa ugovornim obavezama odnosno posebnim javnim konkursom razvijenim u saradnji sa međunarodnim i domaćim ekspertima. U ovom slučaju, Ministarstvo zdravlja obavilo je potrebne konsultacije sa revizorskom kućom KPMG, angažovanom od strane Globalnog Fonda, te Ministarstvom javne uprave Crne Gore, koji su dali zeleno svjetlo za objavljeni konkurs. Napominjem, svaki korak od kreiranja do objavljivanja poziva morao je biti odobren od strane Globalnog fonda kako bi bili sigurni da njihova sredstva neće biti zloupotrijebljena, te da će ih dobiti pružaoci usluga koji ispunjavaju sve stroge kriterijume, a posebno one koji se odnose na dokazano iskustvo u oblasti", kaže Hrapović.

Ističe da Ministarstvo zdravlja, na čijem je bio čelu, nije moglo donijeti nijednu konačnu odluku bez saglasnosti donatora sredstava.

"Činjenica da je program postigao odlične rezultate, omogućila je Crnoj Gori da drži epidemiju HIV/AIDS-a pod kontrolom, a posebno u periodu COVID-19 pandemije. Takođe, dala je mogućnost našoj državi da dobije podršku za postojeće preventivne servise u iznosu od 562 123 EUR za koju se nadam da će Ministarstvo zdravlja u trenutnom sazivu adekvatno iskoristiti i na taj način omogućiti nastavak uspješne kontrole epidemije HIV/AIDS-a.

Navedenim radnjama i odlukama potvrđuje se da je cijeli postupak raspodjele sredstava od strane Ministarstva zdravlja na čijem sam čelu bio, vodio na javan i transparentan način", navodi Hrapović u reagovanju.

On je pozvao Ministarku zdravlja "da se prestane baviti politikanstvom i konačno počne raditi svoj posao a to je zaštita zdravlja i života građana naše države Crne Gore".

"Pametnije bi joj bilo da čita brojke svakodnevnog ogromnog porasta novozaraženih i nažalost onih koji svakodnevno umiru, i da kada pročita te brojke, pod hitno preduzme sve mjere i radnje kako bi se sačuvali životi ostalih u Crnoj Gori, jer je pandemija izmakla kontroli, kako saopsti jedan od njenih saradnika. Dok sam ja bio ministar zdravlja, niijedna opština nije proglašavala dan žalosti za ogromnim brojem umrlih, a sad su, nažalost, u mnogim opštinama zastave na pola koplja. I na kraju želim da je podsjetim da dok sam ja upravljao zdravstvenim sistemom Crne Gore, a posebno u periodu početka pandemije pa do prestanka mog mandata (period Januar Novembar 2020.), broj inficiranih ipreminulih od virusa Korona bio je za najmanje tri puta manji nego za period njenog „čitanja bolesničkih lista“ oboljelih po crnogorskim bolnicama (3 mjeseca). Jer, u situaciji borbe sa zaraznom bolešću kakva je ova prouzorkovana virusom korona, „nečinjenje je gore od bilo kakvog činjenja“, a za to će, uvjeren sam neko morati da odgovara", zaključio je Hrapović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.