Damir Šehović

Šehović: Niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora

"Prosvjetni radnici jedni od heroja, nadamo se redovnom početku godine, a spremni smo za svaki scenario"

Prosvjetni radnici su jedni od heroja krize sa koronavirusom. U to valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla-kaže u intervjuu Pobjedi ministar prosvjete Damir Šehović.

Ističe da je sada siguran da niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora.

Ministar je istakao da se obzirom na situaciju sa koronavirusom, crnogorski obrazovni sistem nada redovnom početku godine, a spreman je za svaki scenario.

"Naime, u prvom kriznom periodu, u kome smo bili mnogo nespremniji na ono što nas čeka nego sada, pokazali smo da u svega nedjelju dana možemo da napravimo sasvim solidno premošćavanje.

Dodaću i da smo u par nedjelja sproveli ne samo #UciDoma, već i organizovali nevjerovatan e-upis na tri nivoa obrazovanja: vrtiće, osnovne škole i srednje škole. A kako smo, za svega par nedjelja, postavili te platforme, dovoljno govori i činjenica da je u vrtiće upisano preko 23 000 djece bez ikakvih većih problema. Upis u osnovne škole za oko 7 000 prvaka takođe je protekao odlično, kao i prvi rok upisa u srednje škole za oko 7000 polumaturanata.

Što znači da, u svakoj eventualnoj novoj situaciji, do koje, nadam se, ipak neće doći, imamo i znanje i infrastrukturu. Ili, da budem još precizniji: imamo plan podrške za loš scenario, ali se spremamo za dobar", kazao je Šehović za Pobjedu.

Komentarišući dosadašnji učinak projekta “Učidoma”, Šehović kaže da mu se čini da svi zaboravljaju da je #UciDoma urađen za sedam dana, kao odgovor na krizu.

"A činjenica da svi to zaboravljaju i gledaju ga kao unapređenje sistema, dovoljno govori o tome koliko je kvalitetan on bio: preko svih očekivanja, kada uzmemo u obzir okolnosti i vrijeme u kome je pripreman.

Dakle, nijemso pripremali #UciDoma mjesecima i godinama, već nekoliko dana, u namjeri da održimo sistem i pomognemo mu da “preživi”, a dobili smo nešto za šta imamo konstantne zahtjeve da se u nekom obliku nastavi, paralelno sa naravno redovnim školovanjem. Da ne govorimo o tome da smo bez ikakvih problema uspjeli da održimo i maturske i polumaturske ispite, iako je i tu bilo rezervi.

Kad uzmete u obzir i iskustva mnogih drugih država u ovim potpuno novim okolnostima, zaiste nemamo čime da budemo nezadovoljni, a mi jesmo vrlo samokritični. Pokazalo se da sistem nije ni trom niti nevoljan za promjene. Pokazalo se da se u rekordnim rokovima možemo organizovati", kaže ministar prosvjete.

Ističe da se pokazao takođe kvalitet rada prosvjetara.

"Konkretno: Za nedjelju dana uspostavljena #UciDoma platforma za učenje na daljinu sa oko 1 700 snimljenih predavanja iz 17 predmeta na tri kanala, u čijem snimanju je učestvovalo oko 200 nastavnika iz 35 škola. Preko 80% građana gledalo #UciDoma sadržaje. Otvoren je i vebsajt sa oko 400 000 posjeta, You Tube kanal sa 3 miliona pregleda, i aplikacija #UciDoma sa svim materijalima sa oko 10 000 preuzimanja. Većina roditelja, prema istraživanju IPSOS-a i UNICEF-a, zadovoljna kako su škole i vrtići reagovali na krizu. 75% srednjoškolaca cijeni da su #UciDoma predavanja izuzetno korisna. 87% srednjoškolaca cijeni da su nastavnici bili zainteresovani za korišćenje #UciDoma materijala. Unija srednjoškolaca podržala #UciDoma projekat. je podržala #UciDoma projekat. Šta je definicija uspješnog kriznog projekta, ako ne podaci gore?", pita Šehović.

Na pitanje može li se očekivati poboljšanje materijalnog statusa obrazovnih radnika, Šehović kaže da su oni jedni od heroja krize sa koronavirusom.

"U to valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla. Sada, siguran sam, niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora.

Nama, u Ministarstvu prosvjete, nije bio potreban ovaj projekat da bismo to shvatili. Znate i sami da su od ove godine povećane plate prosvjetnim radnicima, u okviru realnih mogućnosti. Znate isto tako da je uspostavljen Fond za kvalitet I talente sa značajnim finansijskim nagradama, od kojih skoro pola ide u ruke nastavnika. Upoznati ste i sa činjenicom da smo, otkad sam došao na čelo prosvjete, konstantno povećavali izdvajanja za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu “Solidarno”, pa samo sa 450 000e godišnje, sad došli na 700 000 godišnje.

Prosvjeta je veliki sistem sa skoro 14 000 zaposlenih, a mi uvijek insistiramo na sistemskim rješenima. Ona su bolja, kvalitetnija, ali i, uzevši u obzir broj zaposlenih, imaju veće implikacije na budžet. Ipak, i pored toga, uvijek smo uspjevali da napravimo novi korak naprijed kada je riječ o njihvom status, a tako će biti i ubuduće, tu nema sumnje", naveo je ministar.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.