Kilibarda: Crna Gora će odoljeti napadima i opstati
Novak Kilibarda

Kilibarda: Crna Gora će odoljeti napadima i opstati

Istorija Crne Gore bogata je i pokazuje da su se Crnogorci uvijek odlučno borili za svoje, kazao je istoričar književnosti Novak Kilibarda.

Zbog toga je, navodi, 21. maj, dan kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, jedan od najznačajnijih istorijskih događaja za nasu zemlju.

"Iako postoje pojedinci koji i dalje osporavaju njen suverenitet, Crna Gora će opet odoljeti i opstati", kazao je Kilibarda za Novu M.

“Crna Gora se ne mora voljeti, ali se mora poštovati”, rečenica je koju sve češće možemo čuti. Ljubav prema domovini, kako navodi istoričar književnosti Novak Kilibarda, trebalo bi da se podrazumijeva.

Dodajućo da o tome koliko je važno voljeti i poštovati državu u kojoj živiš, trebalo bi učiti od najranijih dana, kroz sistem školovanja.

Kilibarda ističe da ttreba više, i na televiziji, govoriti o toj postavci crnogorske nacije, o njenom značenju, kakve ona ima književnike.

U Crnoj Gori početkom godine pokrenuta je kampanja negiranja državnosti i iscrtavanja trobojki širom Crne Gore od strane proruskih i rosrpskih extremista, što je naišlo na osudu većeg dijela javnosti, a kako kaže Kilibarda, s razlogom, jer je to pokret, kako navodi, predvođen stranim centrima moći.

"Svi državljani Crne Gore dužni su da ističu zastavu CG kao države, ali njima ne treba zabraniti da ističu i zastave neke države u koju oni vjeruju. Ali je zaista nedozvoljeno, ljudski, i zakonski da građani Crne Gore ističu zastave tuđe države, a da svoju ne poštuju", rekao je Kilibarda.

Zbog toga je, navodi on, važno da Crnogorci znaju i upamte dobro svoje porijeklo i istoriju.

Naglašavajući datreba više da se razgovara s ljudima, da se ne budi mržnja prema onima koji navodno hoće da nas ugase.

"Ne mogu nas, Boga mi, ugasiti, ako to Crnogorci ne urade sami, ako ne pomognu sami", istakao je on.

Crna Gora, ubijeđen je Kilibarda, neće dozvoliti da se ponovo desi istorijska nepravda, kao ona 1918, kada je ukinuta naša Država, odlukom takozvane Podgoričke skupštine. Crna Gora će, kaže, odoljeti onima koji je osporavaju i opstati.

"Ako Crna Gora uđe u Evropsku uniju, a ja vjerujem da će ući, onda zaista ovi veliki protivnici Crne Gore, koji se sada javno izražavaju, neće imati nikakve šanse da govore o Crnoj Gori", zaključio je Kilibarda.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.