Kilibarda: Trebalo je maći krst sa Sahat kule
Novak Kilibarda

Poštovati multietničku Crnu Goru

Kilibarda: Trebalo je maći krst sa Sahat kule

Ko bi rekao da će restauracija Sahat kule u Podgorici izazvati toliko medijske pažnje. Ne samo medijske već i cjelokupne javnosti.

Slabo je koji Podgoričanin znao da na vrhu Sahat kule duže od vijeka obitava krst. A kad je za to saznala opštinska vlast, prvo je bio pokazivač strana svijeta, potom neko metalno „znamenije“ nalik krstu, da bi se saznalo da se ipak radi o krstu koji je postavljen kad je Nikola prvi oslobodio Podgoricu.

Sumnjati da je Nikola prvi izabrao Sahat kulu da na njoj postavi krst jer je bila dio tadašnjeg vakufa Osmanagića džamije u Podgorici. Prije će biti jer je u to doba bila najviša građevina u varoši. Da se vidi, postavljajući krst na najvišoj građevini, koji je od dva „strašna“ simbola odnio prevagu u datom istorijskom trenutku. Dakle, politika. Onda je došlo vrijeme restauracije Sahat kule i do, makar za aktuelnu opštinsku vlast, pronalaska „znamenija“ nalik krstu na njenom vrhu. 

Šta činjeti sa krstom koji je u oči javnosti stigao tek kad je, zbog restauracije, skinut sa Sahat kule pitanje je koje još nije završeno. Sama restauracija jeste. I krst je vraćen na Sahat kulu. Tome se protivila Islamska zajednica, potom se i potpredsjednik Vlade iz redova Bošnjačke stranke Rafet Husović oglasio istom zamjerkom dodajući da mu se više ne mili proći pored Sahat kule.

sahatkula

Sve zbog krsta na njoj. A i Crkvena opština podgorička reagovala je tokom reastauracije, da se vrati krst gdje je bio duže od vijeka. Tako se jedna restauracija pretvorila u političko pitanje, mada je u Crnoj Gori sve politika.

A trebalo je maći krst sa Sahat kule, kaže za Kodex profesor Novak Kilibarda, učenik skoro svih političkih previranja u Crnoj Gori sa kraja dvadestog vijeka. Trebalo ga je maći držeći se pravila restauracije.

„Svaki spomenik iz prošlosti tokom restauracije treba vratiti u njegov prvobitni izgled, bilo da se radi o piramidama, antičkim građevinama ili Sahat kuli. Sahat kula izgrađena je 1667 godine a krst na njoj se našao tek krajem devetnaestog vijeka. Restauracijom treba Sahat kuli vratiti njen prvobitni izgled i sa nje maći krst“, kaže za Kodex Novak Kilibarda.

Krst na Sahat kuli simbol je politike onog vremena a u ovom vremenu treba poštovati činjenicu da Crna Gora ima suštnski multietnički sklad i da se taj multietnički sklad mora čuvati, kaže za Kodex profesor Kilibarda.

„Treba imati u vidu da su manjinski narodi glasali za nezavisnu državu Crnu Goru i da nije bilo njihovog glasa ne bi bilo ni nezavisne Crne Gore. Zato treba raditi što je kralj Nikola radio u želji da sačuva crnogorsku multietničnost. Treba se samo sjetiti njegovih pisama Muslimanima koji su napuštali Crnu Goru. Da se u nju vrate i žive po svojim zakonima i običajima njihovih predaka. Tako se treba ponašati i danas“, konstatuje za Kodex Novak Kilibarda.            

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.