Parača: Crnogorski putevi biće spremni za glavnu turističku sezonu
Savo Parača

Uloženo 132 miliona eura

Parača: Crnogorski putevi biće spremni za glavnu turističku sezonu

Crnogorski putevi će biti spremni za glavnu turističku sezonu, poručio je direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

On je naveo da je ukupna vrijednost radova koji se izvode na crnogorskim magistralnim i regionalnim putevima 132 miliona eura.

"U južnom dijelu države, gdje je turistička sezona dominantna, u toku turističke sezone neće biti nikakvih radova. Na sjeveru, radovi će biti nastavljeni i u toku turističke sezone sa ograničenim odvijanjem saobraćaja jednom kolovoznom trakom", kazao je Parača za Pobjedu.

Navodeći da će se u aprilu i maju završiti radovi po programu redovnog održavanja magistralnih i regionalnih puteva. - Kroz ovaj program izvršiće se asfaltiranje pojedinih dionica na magistralnim putevima kao i krpljenje tzv. udarnih rupa na kolovozu, obilježavanje horizontalne signalizacije, zamjena i postavljanje nedostajuće vertikalne signalizacije, kao i košenje putnog pojasa – saopštio je Parača.

Dodajući da će se pored radova predviđenih ovim programom izvoditi i radovi na investicionom presvlačenju asfaltnih kolovoza.

"Kroz ovaj program novim asfaltnim kolovozom presvući će se oko 50 kilometara puta. Vrijednost ovih radova je tri miliona eura – precizirao je Parača. On je najavio da će se završiti i pojedini projekti rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva, kao što su izgradnja bulevara Donja Gorica, rekonstrukcija 13 km puta od Ulcinja do Kruta i rekonstrukcija puta od Krsca do Međuvršja.  - Završiće se i sanacija mosta Trmanje na putu Podgorica – Kolašin, sanacija klizišta Debeli Brijeg na putu Herceg Novi – Debeli Brijeg i sanacija nestabilne kosine Sutjeska na putu Andrijevica – Plav", izjavio je Parača.

Naglašavajući da će svi nabrojani radovi biti završeni do početka turističke sezone. Parača je, komentarišući višegodišnje žalbe turističkih radnika na stanje putne mreže i izvođenje radova pred turističku sezonu, saopštio da će tih reagovanja postojati dokle god se svi puteve na dovedu na nivo usvojenog standarda.

 "Turistički radnici se iz godine u godinu sve manje žale na putnu infrastrukturu kao uzrok slabe posjećenosti. Na nekoliko skupova u Privrednoj komori turistički poslenici su se pohvalno izrazili na stanje putne mreže. Svjesni su da se na putevima mora raditi, a da je građevinska sezona kratka i da je period od marta do juna udarni za ove radove", istakao je Parača.

Prema njegovim riječima, u toku su radovi na projektima čija je vrijednost oko 132 miliona eura.

"U toku je rekonstrukcija magistralnog puta Ribarevine – Bijelo Polje u dužini od 3,1 km, rekonstrukcija puta Ulcinj – Krute u dužini od 13 km, kao i puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerine u dužini od 14 km sa izgradnjom tunela dužine tri km", rekao je Parača.

On je dodao da su aktuelni i radovi na sanaciji mosta Trmanje na putu Podgorica – Kolašin, kao i sanacija klizišta Debeli Brijeg na putu Herceg Novi – Debeli Brijeg i nestabilne kosine Sutjeska na putu Andrijevica-Plav.

"U toku je i rekonstrukcija puta Berane – Petnjica, II faza od Berana do ulaza u Petnjicu u dužini od 11,4 km, rekonstrukcija regionalnog puta Krstac – Međuvršje u dužini od devet km, izgradnja puta Vrulja – Mijakovići u dužini od šest km, kao i izgradnja bulevara Donja Gorica od cetinjskih semafora do mosta na Sitnici u dužini od 3,6 km", rekao je Parača.

Navodeći da su u toku i radovi na obilaznici Rožaja, II faza i rekonstrukciji magistralnog puta M-6 TrubjelaVilusi u dužini od oko 18 km.

Parača je najavio da će otpočeti radovi na rekonstrukciji puta Dinoša – Zatrijebač – granica sa Albanijom u dužini od 17 km, kao i rekonstrukcija regionalnog puta Podgorica – Danilovgrad (stari put), dionica od Vranjskih Njiva do Spuža u dužini od 4,9 km.

"Pored toga otpočeće i radovi na rekonstrukciji puta Pljevlja – Metaljka I faza u dužini od 17 km, kao i izgradnja bulevara od Podgorice do Tuzi, dionica od kružnog toka Plantaže do mosta na rijeci Cijevni", kazao je Parača.

Prema njegovim riječima, u toku godine otpočeće se i sa tenderskim procedurama za izbor izvođača radova na projektima koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radi se o tenderskim procedurama za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Danilovgrad – Podgorica sa izgradnjom bulevara, u dužini od 15 km, čija je procijenjena vrijednost 25 miliona eura, potom za rekonstrukciju puta Tivat – Jaz sa izgradnjom bulevara, u dužini od 16 km.

Procijenjena vrijednost ovih radova je takođe 25 miliona eura. Otpočeće se i sa tenderskim procedurama za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Rožaje – Špiljani u dužini od 20 km. Procijenjena vrijednost tih radova je 17 miliona eura.

Ova tri navedena projekta će se finansirati iz kredita EBRD-a. Dok će se iz kredita EIB-a, kako navodi Parača, finansirati rehabilitacija puta M-8 Pljevlja – Mihajlovica u dužini od 16 km, čija je procijenjena vrijednost ovih radova 6,4 miliona eura, rehabilitacija puta M-2.1 Barski most – Dobrakovo – Bijelo Polje u dužini od 14,3 km.

Procijenjena vrijednost tih radova je 17,2 miliona. 

"Otpočeće se sa tenderskim procedurama za izbor izvođača radova i na projektima rehabilitacija puta M-2 Berane – tunel Lokve – Rožaje u dužini od 30,9 km, procijenjena vrijednost radova je 22 miliona eura, na rehabilitaciji puta M-2 Lepenac – Ribarevine – Poda – Berane u dužini od 39,8 km, čija procijenjena vrijednost radova je 26,9 miliona, kao i narehabilitacija puta M-2 Kamenovo – Petrovac – Bar u dužini od 23,3 km", zaključio je Parača.

Procijenjena vrijednost ovih radova je 22 miliona eura. I ova tri projekta će se finansirati sredstvima EIB-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.