Rusi nastavljaju sa izgradnjom najvećeg aviona na svijetu
Foto: Ilustracija

Težak, ali izvodljiv zadatak

Rusi nastavljaju sa izgradnjom najvećeg aviona na svijetu

Avio-kompanija iz Uljanovska objavila je takmičenje na kome će se ocijeniti sposobnost kompanija da se nastavi sa proizvodnjom transportnog aviona An-124.

Ranije ovog mjeseca Rusija je već najavila da će nastaviti proizvodnju megaaviona Antonova An 124, koji je i dalje jedan od najvećih aviona na svijetu.

Tim za Antonov osnovan je 1946. u ruskom gradu Novosibirsku. Kasnije, 1952. godine kompanije je preseljena u Kijev i ostala u Ukrajini poslije raspada Sovjetskog saveza. 

Ukrajinski proizvođač aviona Antonov saopštio je međutim da je dalja izgradnja aviona bez njihovog učešća neprihvatljiva jer kompanija ima sva prava i svu dokumentaciju za avion. 

Rusija kaže da ona ima prava i da će novi avion biti značajno modifikovan kako bi zadovoljio savremene zahtjeve i da će vjerovatno biti pod novim brendom. Sada, Aviastar-SP traži partnera da procijeni njegovu sposobnost da ponovo izgradi avion. 

Ruski zvaničnici su rekli da je obnova An-124-a izvodljiv zadatak, prenosi B92. 

"Ako govorimo o nastavku proizvodnje, ovo je izuzetno težak, ali rješiv zadatak", rekao je Aleksej Rogozin, potpredsednik UAC. 

Antonov-124 može da nosi teret do 120 tona duže od 4.500 kilometara na visini do 10.000 metara. 

Avion je dug 36 metara, visok je 4,4 metra...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.