Dačić: Albanci bi pristali na podjelu Kosova, Vučić podnio dosta tereta
Ivica Dačić

"Zapad ne nudi kolače i med"

Dačić: Albanci bi pristali na podjelu Kosova, Vučić podnio dosta tereta

Ja i dalje tvrdim da bi Albanci, kada bismo sjeli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podjelu Kosova, jer je to i za njih dobro rješenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da su mu to otvoreno govorili i pojedini albanski lideri.

Povodom stava Srpske pravoslavne crkve koja se izjasnila protiv podjele Kosova, Dačić je rekao da poštuje Crkvu i njen stav, ali da pored stava nije vidio neko ponuđeno rješenje.

"Crkva i vladike neka rade svoj posao, ali političari su ti koji odlučuju. Najlakše je reći: "Ne damo Kosovo". Ali, ljudi, ko ga to daje? Ja? Vučić? Mi se borimo da sačuvamo što se sačuvati može", izjavio je Dačić za Alo.

Dačić je rekao da je predsjednik Aleksandar Vučić ponio dosta tereta kada je riječ o traženju rješenja za Kosovo na svojim leđima.

"Znate, nije nimalo lako pričati i ubjeđivati dobar dio međunarodne zajednice da griješi i da revidira stavove. Mnogi sa Zapada su isključivi i ne žele ništa da prihvate osim ispunjenja svih zahtjeva Albanaca. To ne može. Srbima ništa, a Albancima sve. Kakvi su onda to pregovori? To su ultimatumi", ocijenio je Dačić.

"Znam ja da mnogi misle da Vučić i ja idemo na Zapad i na razgovore sa međunarodnim državnicima i zvaničnicima kao na veselje. A u stvari je mnogo gore. Zar zaista neko može da pomisli da nam Zapad nudi kolače i med? Nisu to nimalo lake stvari", objasnio je.

Dačić je rekao i da je dosta puta govorio predsjedniku Srbije Vučiću da uvedemo reciprocitet - kako oni nama, tako i mi njima.

"Ali on je taj koji dosta puta spusti loptu. Što se u mnogim slučajevima pokazalo kao ispravno. Ipak, ja ne mogu da dozvolim da nas ponižava Priština i mnogi sa Zapada", izjavio je šef diplomatije Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.