Dačić: Kosovo daleko od nezavisnosti, Burundi povukao priznanje
Foto: Anadolija

"Priština da pokaže listu 116 zemalja za koje tvrde da su priznali Kosovo"

Dačić: Kosovo daleko od nezavisnosti, Burundi povukao priznanje

Burundi je povukao priznanje Kosova, izjavio danas je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, dodavši da time želi da pokaže koliko je "lažna lista zemalja koje su priznale Kosovo, a koju organi Kosova pokazuju građanima".

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je Burundi povukao priznanje Kosova prije dva dana, ali da je on želio da to objavi na dan kada Kosovo proslavlja desetu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti.

"Želim da pokažem koliko je krhka takozvana nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju organi Kosova pokazuju građanima", kazao je, javlja Anadolija.

On je pozvao vlast u Prištini da pokaže listu 116 zemalja za koje tvrde da su priznali Kosovo, ističući da na toj listi ima zemalja koje nisu članice UN, koje nisu priznale Kosovo, kao i onih koje su povukle priznanje.

"Deset godina je prošlo i pored velike podrške koju imaju od svjetskih sila, Kosovo je daleko od toga da bude nezavisno. Bez dogovora sa Srbijom ovo se pitanje ne može riješiti", dodao je istakavši da će Beograd nastaviti sa Prištinom.

Kako je objasnio, Srbija se ne bori samo sa Prištinom, jer oni imaju pomoć i podršku stranih sila, naglasivši da je to rekao i državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, na šta je on slegnuo ramenima i pogledao svoje saradnike.

Izjavu vicekancelara i ministra spoljnih poslova Njemačke Zigmara Gabrijela u Prištini da Kosovo više nikad neće biti dio Srbije, Dačić je ocijenio kao arogantnu.

"Ta arogancija kod Srba ne prolazi. Što ne ide u Madrid da kaže Špancima da priznaju Kataloniju?", upitao je.

Prema njegovim riječima, Srbija će raditi sve da unaprijedi odnose sa Njemačkom, ali Srbija se radovala njenom ujedinjenju.

On je pozvao i sve Srbe u svijetu koji imaju uticaj na zemlje koje su priznale Kosovo da mu se obrate i najavio da će nastaviti borbu za interes Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.