Za sada trče samo nepoznati
Ilustracija

Još nema “partijskih” predsjedničkih kandidata

Za sada trče samo nepoznati

Za novogodišnje praznike 2013. uveliko je tekla kampanja za predsjedničke izbore koji su te godine održani 7. aprila. Znalo se da će tadašnji i sadašnji predsjednik Filip Vujanović „trčati“ za svoj drugi ili treći mandat a da će ga u toj trci pokušati da pretekne, ispostaviće se neuspješno, tada zajednički kandidat opozicije i u to vrijeme nezavisnog kandidata opozicije ispred Demokratskog Fronta, Miodrag Lekić.

Pet godina kasnije, na samo dva mjeseca od glasanja za predsjednika Crna Gora nije dobila ni jednog ozbiljnog partijskog kandidata. Za sada predsjedničku trku trče samo „nepoznati“, nezavisni kandidati kakvih je bilo i u najavama za prethodne izbore ali niko nije uspio sakupiti dovoljan broj potpisa podrške građana da se i u samu trku uključi. Kako će proći oni koji sada najavljuju učestvovanje u predsjedničkoj trci, vidjećemo.

„Meni ovo govori da Milo Đukanović najvjerovatnije neće biti predsjednički kandidat Demokratske Partije Socijalista i da ta partija čeka objavljivanje imena kandidata opozicije kako bi u javnost izašli sa svojim kandidatom. I sama strategija do sada održanih lokalih izbora je takva da DPS radi sve da se opozicija što više međusobno udalji i „izranjava“ kako bi se olakšao prolaz kandidatu DPSa na predsjedničkim izborima.“ konstatuje analitičar Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju.

A za koncept koji je primjenila opozicija na zadnjim predsjedničkim izborima zalagao se i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić. Ono što je Lekiću uspjelo Bečiću nije. Podršku opozicije, koja se u međuvremenu rasitnila, nije dobio. Zato je i obnarodovao svoje „nekandidovanje“, pozivajući opozicione kolege da izađu sa imenom nestranačke ličnosti koja bi mogla okupiti usitnjenu i razjedinjenu opoziciju, što će svakako biti težak zadatak. Ko god to bio.

Iako se mediji skoro svakodnevno bave potencijalnim predsjedničkim kandidatima licitirajući sa imenima, polom i ostalim mogućim odrednicama potencijalnih učesnika u predsjedničkoj trci očigledno je da se glavni „partijski“ kandidati još neće objavljivati. A zakon im dozvoljava da nas dugo drže u neizvjesnosti, podgrijavajući ionako uzavrelu političku atmosferu. Zadnji rok po kojem politička stranka ili grupa građana  može da dostavi Državnoj izbornoj komisiji predlog kandidata Predsjednika Crne Gore najkasnije 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora. A to je 26. mart. Dakle hipotetički možemo se pitati sve do kraja marta ko će biti kandidat vlasti ili opozicije.

„U samoj ovoj strategiji krije se i taktika pripreme lokalnih izbora koji dolaze odmah poslije predsjedničkih. Ne treba zaboraviti da lokalni izbori u 12 opština dolaze mjesec dana poslije predsjedničkih izbora.“ kaže Dragiša Janjušević dodajući da je nezahvalno postavljati bilo kakve hipoteze o onom što bi se moglo dogoditi.

Sve u svemu, izgleda da bez obzira koliko se mi nadali da bi sapunica oko predsjedničkih kandidata ovih dana mogla da kulminira imenima onih koji bi možda i mogli da zadobiju povjerenje građana u mjeri dovoljnoj da i budu na čelu države, svi su izgledi da će se gledati foto finiš.     

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.