U Rusiji počeli predsjednički izbori: Očekuje se da Putin osvoji 80 odsto glasova, glasanje će trajati tri dana
Foto: Guliver images

Na nekih biračkim mjestima haos

U Rusiji počeli predsjednički izbori: Očekuje se da Putin osvoji 80 odsto glasova, glasanje će trajati tri dana

Ruski glasači počeli su jutros izlaziti na birališta, na predsjedničke izbore koji traju tri dana, a koje će Vladimiru Putinu sasvim sigurno donijeti još jedan šestogodišnji mandat na vlasti budući da nema pravih protivkandidata.

Glasanje u najvećoj državi na svijetu počelo je otvaranjem biračkih mjesta na ruskom dalekom istoku, a neki građani su odlučili da bojkotuju izborni proces. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci paljenja glasačkih kutija, kabina i listića, eksplozija, pa i bacanja Molotovljevih koktela na glasačka mjesta.

Izbori u zemlji koja se proteže kroz 11 vremenskih zona trajaće do nedjelje uveče, kada se u 20 sati po lokalnom vremenu zatvaraju posljednja biračka mjesta u Kalinjingradu na Baltičkom moru.

Prve prognoze rezultata očekuju se odmah nakon toga. Ruske državne anketne agencije već su predvidjele da će 71-godišnji Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt vijeka i traži peti mandat, dobiti više od 80 odsto glasova. To bi za njega bio najveći rezultat u istoriji.

Putin ima tri formalna suparnika, što izborima daje privid vjerodostojnosti. Ali, oni ne samo da nemaju šanse, već imaju i političke stavove koji su naklonjeni Kremlju i obično podržavaju Putina.

Kandidatima koji su se izjasnili protiv Putinovog rata u Ukrajini zabranjena je kandidatura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.