Donald Tramp ubjedljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima u Ajovi: Destantis ne odustaje od kandidatura
Donald Tramp

Donald Tramp ubjedljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima u Ajovi: Destantis ne odustaje od kandidatura

Prema projekcijama Edison Research, koje prenosi Rojters, Donald Tramp je nadmašio svoje rivale i osvojio prvo republikansko predsjedničko takmičenje 2024. u Ajovi u ponedjeljak, još jednom potvrđujući svoju dominaciju dok ide na treću uzastopnu nominaciju.

S obzirom na to da je Trampova pobjeda bila očekivana, s obzirom na znatnu prednost u istraživanjima javnog mnjenja, intriga je ko osvaja drugo mjesto između guvernera Floride Rona Desantisa i bivše ambasadorke u UN Niki Hejli. Dvoje kandidata su vodili sve žešću bitku da postanu glavna alternativa Trampu.

"Hvala Ajova, sve vas volim!!!", napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social i na Instagramu.

Od više od 60 odsto glasova birača koji su se odazvali, Tramp je dobio 50,6 odsto glasova, Desantis 21,4 odsto, a Hejli 19,4 odsto, navodi Edison. 

I Asošijeted pres je Trampa proglasio pobjednikom u Ajovi na osnovu analize prvih podataka, kao i rezultata VoteCast, što je ankete koju sprovodi AP među biračima koji izlaze na kokuse. Obje analize su pokazale da Tramp nedostižno vodi.

AP VoteCast je istraživanje koje je sproveo AP-NORC Centar za istraživanje javnih pitanja na više od 1.500 glasača koji su izjavili da planiraju da učestvuju na skupovima republikanaca u ponedjeljak u Ajovi.

Projekciju o pobjedi Trampa na kokusima u Ajovi iznijeli su i ostali američki mediji: CNN, Foks njuz, CBS, NBC njuz i ABC Njuz.

Ubjedljiva pobjeda Trampa u Ajovi bi ojačala njegov argument da je on jedini kandidat na republikanskom polju koji je sposoban da se bori protiv demokratskog predsjednika Džoa Bajdena na izborima u novembru.

Kokusima u Ajovi zvanično je počela trka za predsjedničke izbore 2024. Stanovnici Ajove glasali su za republikanskog predsjedničkog kandidata u danu kada su temperature u toj državi izuzetno niske.

U Ajovi su trenutno temperature ekstremno niske zbog hladnog talasa koji je zahvatio američki srednji zapad i uzrokovao otkazivanje nekih mitinga pred kokuse.

Kandidati su pozvali pristalice da se okupe uprkos polarnim vremenskim uslovima. Nacionalna meteorološka služba predvidjela je da bi temperatura mogla da padne i na - 43 stepena Celzijusa u nekim djelovima države.

"Izađite i po ovom vremenu i spasite Ameriku“, rekao je Tramp na mitingu.

Ajova je istorijski igrala veliku ulogu u predsjedničkim kampanjama zbog toga što se tu prvo glasa. Kandidati često provode mjesece predstavljajući se biračima u toj državi, a mnoge kampanje su tu i završene ako se neko loše pokazao.

Međutim, 2008, 2012. i 2016. godine pobjednik republikanskih kokusa u Ajovi nije uspio da obezbijedi nominaciju, djelimično zbog toga što velika evangelistička populacija Ajove znači da je država socijalno konzervativnija od SAD u cjelini. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.