Demokrate tvrde da je zbog grabeži stradala beranska kultura
Igor Asanović

Asanović o kulturi u Beranama

Demokrate tvrde da je zbog grabeži stradala beranska kultura

Skoro tri decenije smo svjedoci besprizorne otimačine i politike koja je koristila svaku priliku da novac stavlja u privatne džepove, umjesto da ga investira u svoje građane. Zbog te politike grabeži, stradala je beranska privreda, ali je i beranska kultura prosto zbrisana, kaže Igor Asanović, član OO Demokrata Berane.

On tvrdi da se na kulturu gledalo samo kao na način da se umire sujete partijskih poslušnika koju su sebe proglasili umjetnicima. Partijsko kadriranje kulturom je ugušilo mnoge talente koji su svoju sudbinu vidjeli u nastavljanju bogate pisane tradicije Polimlja koja ostavlja trag već hiljadu godina.

“Samo oni najuporniji su uspjeli, i to van granica Berana i Crne Gore, i postali priznati u regionu i svijetu, jer duh umjetnika se ne može zaključati u partijski kavez. Demokrate će svoju kulturnu politiku bazirati na podršci lokalnim talentima i  ponovnom upoznavanju naših međunarodno priznatih umjetnika sa Beranama”, poručuje Asanović.

On kaže da Demokrate kulturnu politiku ne vide kao prosti zbir manifestacija i zgrada, iako će se zalagati za unapređenje kulturne infrastrukture.

“Rekonstrukcija Centra za kulturu je prioritet beranskih Demokrata. Želimo da naši kulturni radnici i gostujući umjetnici imaju prave uslove za svoj rad. Da imaju svoje prostorije, svoj kutak u kome će neometano stvarati sadržaje koji će obogatiti naš grad. Želimo i radićemo na tome da beranska publika prati kulturna dešavanja u komfornim uslovima dostojnim 21. vijeka u kome živimo.  Pored Centra za kulturu, trudićemo se da umjetnicima obezbjedimo nove prostore, širom grada. Želimo da cijela opština postane kulturna scena u kojoj će svaki građanin moći da uživa”, poručio je on.

On dodaje da će Demokrate uređenje kulture prepustiti kulturnim radnicima , onima koji stvaraju, a koji do sada nisu imali pravu podršku.

“Plan razvoja kulture za Berane će napraviti upravo oni, a mi ćemo im obezbjediti uslove za neometan rad i diviti se plodovima njihovih kreacija. Centar za kulturu, Polimski muzej i Spomen kuća Gavra Vukovića će biti institucije čija će vrata uvijek biti otvorena za sve stvaraoce.  Radićemo i na tome da se građanima Berana, ali i cijeloj Crnoj Gori predstavi bogata kulturna baština kojom raspolažemo”, tvrdi on.

On poručuje da će manifestacije koje se organizuju u Beranama iskoristiti kako bi proširili njihov uticaj na formiranje nove kulturne slike grada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.