Pristup nastavi se nije promijenio, djeca jesu
Ilustracija

Puko igranje će uvijek biti zabavnije od učenja

Pristup nastavi se nije promijenio, djeca jesu

Osnovno je da djecu naučiimo kako da misle, da povezuju. Jasno je da je beskrajno iščitavanje i ponavljanje gradiva danas mnogo manje smisleno nego ranije.

Trudimo se da djecu naučimo da promišljaju i da to primjenjuju u različitim oblastima, rekao je za Pobjedu Uroš Petrović, koautor programa NTC (Nikola Tesla centar) sistem učenja. 

Taj sistem je specijalizovani program za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji znanje i vještine usvojene na seminarima, predavanjima i radionicama mogu da primijene u svakodnevnim aktivnostima u radu sa djecom. NTC se sprovodi u 17 država Evrope, dok u Crnoj Gori postoje četiri NTC (Podgorica, Kotor, Budva i Bar) u kojima se ovih dana organizuju radionice.

Kreativnost

Na pitanje zbog čega učenici često komentarišu da su im časovi dosadni i nezanimljivi, Petrović odgovara da su se djeca mnogo promijenila, a pristup nastavi baš i nije. 

"Razvili smo niz metoda za kreativnije razmišljanje, samim tim i za lakše zapamćivanje. Razumijevanje gradiva uz korišćenje logike, crteža, asocijacija i zanimljivih povezivanja dolazi prirodno", navodi Petrović.

Nerazumijevanje

On kaže da se otpor djece prema pojedinim predmetima stiče zbog sadržaja koji ne razumiju.

"To je prirodno: ono što se shvata, može i da se zavoli. Svakodnevno slušamo kako je većina mališana srećna dok igraju kompjuterske igrice, a kolutaju očima kad, recimo, treba da vježbaju matematiku. To ipak nije ravnopravno poređenje. Puko igranje će uvijek biti zabavnije od učenja. Moguće je, ipak, mnogo toga naučiti a da to liči na igru, i to je nešto čime se mi bavimo. Izrada domaćih zadataka je takođe jedna od svakodnevnih situacija koje su česti kamen spoticanja na relaciji roditelj – učenik", kazao je Petrović.

Koautor NTC objasnio je koliko i u kojem uzrastu roditelj treba da pomaže djeci u zadacima.

"Najbolje je stvoriti takvu situaciju da djetetu pomoć kod domaćih zadataka nije potrebna. Sve ostalo je znak da je neko od nas negdje zatajio", kaže Petrović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.