Damir Šehović, foto: Ministarstvo prosvjete

Kvalitet ljudskih resursa predstavlja sastavni dio nacionalnog bogatstva

"Diplomom se ne završrava proces obrazovanja, država će podsticati cjeloživotno učenje"

Da je cjeloživotno učenje jedan od najboljih odgovora na ekonomske, društvene, kulturne i ekološke izazove, kao i da se stečenom diplomom ne završava proces obrazovanja, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović na završnoj EPALE (Elektronska platforma za učenje odraslih) konferenciji Centra za stručno obrazovanje.

Pored ministra, na konferenciji su se obratili Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, menadžer EPALE projekta, kao i Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore. 

Ministar Šehović je rekao da Crna Gora nastoji da se kroz svoja zakonska, strateška i druga dokumenta u oblasti obrazovanja, vremenski i sadržajno uskladi sa evropskom politikom obrazovanja odraslih, te da danas imamo preko 100 ustanova koje se bave ovom vrstom obrazovanja. 

On je istakao da kvalitet ljudskih resursa predstavlja sastavni dio nacionalnog bogatstva i značajnu polugu za ekonomski rast i razvoj. 

„Stoga, kvalitet nastavnog kadra u sistemu obrazovanja odraslih predstavlja ključ uspjeha u reformskom procesu. O tome dovoljno govori podatak da uspješnost obrazovne reforme čak u 75% zavisi od uslova u kojima se reforma ostvaruje uključujući kompetencije onih koji je sprovode, a u svega 25% od dobrih ideja”, naglasio je ministar.

471857939800172688743857252415212622446592n

On je poručio da svaki pojedinac mora biti svjestan da se učenje ne završava stečenom diplomom škole ili fakulteta i da je to proces koji mora trajati koliko i mi.

“Odgovornost je na nama samima, a na državi je da obezbijedi uslove, ukaže na važnost i podstakne cjeloživotno učenje”, naglasio je Šehović.

Predstavljajući projekte u kojima je Privredna komora partner sistemu obrazovanja, pedsjednik Komore, Vlastimir Golubović, rekao je da ova institucija u prethodnoj godini organizovala 51 edukativnu aktivnost koju je pohađao 2621 učesnik, dok su za prvih 10 mjeseci ove godine na 43 edukativne aktivnosti imali 2759 učesnika.

“Trend rasta učesnika potvrđuje činjenicu da privreda Crne Gore sve više prepoznaje potrebu za inoviranjem svojih znanja”, poručio je Golubović.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković istrakao je da je Centar kao nacionalni servis podrške cjeloživotnom učenju u okviru dva ciklusa EPALE projekta realizovao brojne aktivnosti kojima je doprinio podizanju svijesti o značaju obrazovanja odralsih i motivisao opštu i stručnu javnost za korišćenje elektronske platforme i promociju EPALE zajednice u Crneoj Gori.

Budući da je tema konferencije “Andragoške kompetencije nastavnika” , Rajković je rekao da je Centar do sada izdao 7 zbirki andragoških priručnika za nastavnike koji predstavljaju didaktičko-metodičku podršku nastavnicima za rad sa odraslim polaznicima.

470357279800175588743565083150157671825408n

Rajković

On je podsjetio da je Centar osnovao tri strukovna udruženja nastavnika – turizam, mašinstvo i saobraćaj i informatika), te izradio istraživanja o potrebama u srednjim stručnim i mješovitim školama.

Na konferenciji je, između ostalog, predstavljena i publikacija „Obrazovanje odraslih u Crnoj Gori – uloga nevladinih organizacija“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.