Za lažnu vijest na Fejsbuku kazna 50 miliona eura
Ilustracija

Njemačka

Za lažnu vijest na Fejsbuku kazna 50 miliona eura

Njemački parlament usvojio je danas zakon kojim se predviđa izricanje kazni u iznosu do 50 miliona eura za govor mržnje i lažne vijesti na društvenim mrežama.

AP navodi da će kazna biti izricana svim sajtovima koji ne ukolne sadržaje u kojima postoji govor mržnje ili su prenijete lažne vijesti, prenosi Tanjug.

Njemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je da društvene mreže nisu uspjele da spriječe svoje sajtove da prenose "zapaljiv" način viđenja stvari i iznose lažne informacije. 

Eksperti za zaštitu ljudskih prava i internetske kompanije navode da bi usvajanje ovog zakona moglo negativno da utiče na slobodu govora u Njemačkoj.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.