Otkrivena tajna dobrog seksa u braku
ilustracija

Muškarci uključite se

Otkrivena tajna dobrog seksa u braku

Parovi koji ravnopravno dijele obaveze oko djece ne samo da imaju najkvalitetniju vezu nego i najaktivniji seksualni život.

Vjerovatno znate da seksi donje rublje ili slanje seksi poruka i slika može osvježiti vaš seksualni život. No novo istraživanje otkriva još jedan način kako roditelji male djece mogu poboljšati svoj seksualni život, a rješenje je u tome da i tata ravnopravno s mamom učestvuje u brizi oko djece.

Sociolozi sa Univerziteta američke savezne države Georgia analizirali su podatke 487 heteroseksualnih parova koji su učestvovali u velikom istraživanju o braku i vezama. Otkriveno je da parovi koji ravnopravno dijele obaveze oko djece ne samo da imaju najkvalitetniju vezu nego i najaktivniji seksualni život.

U istraživanju su roditeljima bila postavljena pitanja o njihovim obavezama u brizi za djecu, nivou konflikta u vezi, učestalosti seksualnih odnosa te zadovoljstvu učestalosti. Briga o djeci bila je definisana u tri dimenzije – fizička/emotivna, interaktivna i pasivna (čuvanje i nadziranje djece), a pratilo se četiri zadatka – uključujući ko je odgovoran za postavljanje pravila, ko primjenjuje pravila i daje kazne, ko hvali djecu te ko se igra s djecom.

Žene nisu zadovoljne ako većinom one brinu o djeci

Rezultati istraživanja bili su podijeljeni prema tome ko brine o djeci: većinom mama, većinom tata ili oboje roditelja jednako.

Kod parova gdje je žena većinom brinula o djeci, odnosno 60 posto anketiranih, ispostavilo se da su bili najmanje zadovoljni seksom i vezom.

"Jedno od najvažnijih otkrića je da su najproblematičniji odnosi i da najgore djeluje na kvalitetu veze i seksualnog života upravo činjenica da samo žena većinom brine o djeci", rekao je voditelj istraživanja Daniel L. Carlson.

Iako su najmanje zadovoljni seksualnim životom bili oni muškarci koji su u svojim porodicama preuzeli većinu brige oko djece, njihove žene prijavile su najviše seksualno zadovoljne – a zadovoljstvo kvalitetom veze, učestalosti seksa i zadovoljstvo učestalosti bilo je visoko za oboje roditelja koji su ravnopravno učestvovali u brizi oko djece. 

"Zaključujemo da je za muškarce jako važno da su uključeni. Za oba pola važno je da otac učestvuje ili dijeli obaveze oko brige za djecu", rekao je Carlson.

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.