Najpoznatiji svjetski sat proslavio 605. rođendan
Foto: Thinkstock

Prag

Najpoznatiji svjetski sat proslavio 605. rođendan

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Pragu jeste astronomski sat Orloj koji se nalazi u sklopu Gradske većnice. Njegova specifičnost je što mjeri sate, dane, mjesece, mjesečeve mene, pa čak i horoskop, a danas slavi 605. rođendan.

Izradili su ga 1410. godine sajdžija Mikulašu od Kadana i Jan Sindel, profesor matematike i astronomije na Univerzitetu Karl, a oko 1490. dodat je i kalendar, dok su u 17. vijeku pokretne skulptire, a likovi 12 apostola datiraju iz 1865-1866. godine. 

Za brojne turiste posebno je atraktivna "predstava" koja je na rasporedu svakog punog sata, kada apostoli "izlaze", zajedno sa kosturom koji zvoni, Turčinom koji odmahuje glavom, bogatom škrticom i taštinom koja se posmatra u ogledalu. 

Predstava se svaki put završava na isti način, zlatnim petlom i zvonjavom zvona. 

Uz sat se vezuju i dvije legende: prema jednoj, gradski oci su nakon završetka rada oslijepili časovničara Hanuša kako ne bi više mogao napraviti slično remek djelo, a prema drugoj grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, pa se zato stalno održava u dobrom stanju. 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata sat su nacisti gotovo uništili. Zahvaljujući naporima građana Praga najvažniji dijelovi su sačuvani. Postepeno je obnavljan do 1948, a 1979. je očišćen i saniran. 

Kao rođendansku čestitku Google je najstariji funkcionalni sat na svijetu smestio u jedno od svoja dva slova "o", zajedno sa svim pripadajućim detaljima i vezama na tekstove posvećene Praškom satu.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.