Evo kako možete smanjiti krvni pritisak bez lijekova
Foto: Thinkstock

Za pet minuta

Evo kako možete smanjiti krvni pritisak bez lijekova

Na ovaj način svako može za tili čas otkloniti pulsiranje u glavi.

Hipertenzija je bolest koju u današnje vrijeme svaki drugi građanin ima, a povezan je sa stresom, manjkom sna, gojaznošću, slanom hranom, pušenjem i pojačanim konzumiranjem alkohola.

Pod dejstvom stresa ili prekomjerne fizičke aktivnosti, mišići se naprežu, a  krvni sudovi se sužavaju, te pritisak raste. Kako biste mišiće vratili u normalu, potrebno je opustiti mišiće. Kako? 

Kineski ljekari su se posebno bavili ovom temom, pa su i donijeli nekoliko načina za smanjenje visokog krvnog pritiska - masirajte svoje tijelo.

Tačku, odnosno liniju koja se proteže od ušne resice do sredine ključne kosti. Nemojte je pritiskati, već laganim pokretima masirajte i to od gore na dolje. Postupak ponovite 10-ak puta, a zatim pređite na drugu stranu.

Druga tačka  je takođe važna, a ona se nalazi na licu, od ušne resice do uveta, tačnije na toj liniji (u ravni sa nosem). Ovu tačke treba masirati vrhovima prstiju po 1 minut sa obje strane lica, naizmjenično. Pritiskati jako, ali nikako do  bola. 

Poslije ovog jednostavnog tretmana krvni pritisak će se vratiti u normalu, a ono što je poenta jeste uspostavljanje pravilnog protoka krvi do mišića i tkiva. 

Srbija danas

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.