3 ekspresne vježbe za zatezanje mišića gluteusa
Foto: Guliver/Thinkstock

Super rezultat

3 ekspresne vježbe za zatezanje mišića gluteusa

Za sve one kojima dan traje kratko, a žele da dovedu svoju liniju do savršenstva!

Predstavljamo vam sjajne vježbe za zatezanje mišića gluteusa, dovoljno diskretne da možete da ih radite u bilo kom momentu.

1. Brazilka

Ovu vježbu možete da radite dok perete zube! U prosjeku provodimo šest minuta dnevno u pranju zuba – to je 42 minuta nedjeljno stezanja stražnjice, što je jednako času zatezanja stražnjice u teretani, a bez znoja!

Stanite uspravno, sa stopalima razmaknutim u širini kukova, i blago savijte koljena. Držeći stomačne mišiće stegnute i leđa ispravljena (bez izvijanja), iskrivite kukove unaprijed dok stiskate gluteuse. Dovršite pokret pomjeranjem kukova unazad i otpuštanjem gluteusa. Ponavljajte dok ne završite s pranjem.

2. Čelična guza

Ovo je pokret koji vam dopušta da izolujete mišiće stražnjice tako da možete da ih vježbate jedan za drugim. Možete da ga izvodite za radnim stolom, i to veoma diskretno - niko ništa neće primijetiti!

Sjedite na stolicu. Lijeva noga treba da vam je u normalnom položaju, sa stopalom ravno na zemlji. Desnu nogu prebacite preko lijeve, s desnim člankom na lijevom koljenu. Zgrčite gluteus na desnoj strani, na strani noge koja je podignuta, na 30 sekundi. Ako osjetite da vam desna strana malo podrhtava, uradite 50 kontrakcija na istoj strani, a zatim 30 sekundi duboke statičke kontrakcije (tako nazivamo izometriju). Ponovite isto na drugoj strani.

3. Stalna zategnutost

Ovo je vježba za zatezanje zadnjice. Lako je, ali (kao i uvijek) krajnje djelotvorno. Jednostavno stežite gluteus dok čekate autobus, između stanica dok putujete na posao, na crvenom svjetlu, na poslovnim sastancima (da, dovoljno je diskretno!) i dok kuvate, perete auto ili slažete veš.

Zaista možete ovo da radite bilo kada, na bilo kom mjestu - čak i dok čitate knjigu! Možete odabrati da li ćete ga zgrčiti 100 puta brzo ili polako; ili zadržati zgrčenog jedan cijeli minut; ili da prvo zgrčite jednu, a zatim drugu stranu. Sami odaberite.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.