Malo zeleno ostrvo kojim vladaju pingvini (Video)

Ostrvo Makvori

Malo zeleno ostrvo kojim vladaju pingvini (Video)

Kada pomislimo na pingvine, obično zamišljamo pusta ledena prostranstva Antarktika. Ali, pingvini žive u mnogim različitim ekosistemima na južnoj hemisferi.

Jedna od takvih lokacija je i ostrvo Makvori, smješteno oko hiljadu i po kilometara jugoistično od Tasmanije. 

Iako je dugačko tek nešto više od 32 kilometra, ovo ostrvo dom je raznovrsnog ekosistema. 

Među životinjama se najviše ističu velike populacije foka, albatrosa i različitih vrsta pingvina, poput kraljevskih pingvina, magarećih pingvina, papuanskih pingvina i endemskih makvorijskih pingvina. 

Uslijed nekontrolisanog lova zbog loja koji je bio na visokoj cijeni, populacija pingvina početkom 20. vijeka ovdje je dovedena do ivice istrebljenja. 

Međutim, mjere za očuvanje divljeg života koje su sprovedene šezdesetih godina prošlog vijeka, kao i činjenica da se ostrvo našlo na UNESKO-voj listi svjetske baštine 1997. godine, doprinijele su zaštiti jedinstvenog ekosistema Makvorija i njegovih ranjivih stanovnika. 

Do ostrva je moguće doći brodom. Ono obično predstavlja mjesto predaha na putu od Australije ili Novog Zelanda ka Antarktiku. 

Putovanje se preporučuje samo najizdržljivijim turistima jer morska bolest ovdje umije da bude prilično nezgodna - površina južnookeanskih mora jedna je od najuzburkanijih na planeti. 

Od Blafa na Novom Zelandu ili Hobarta u Tasmaniji do ostrva Makvori obično se stiže za 3-4 dana. Na ostrvu nema luke, tako da putnici do obale dolaze malim čamcima. Ako se jednog dana odvažite na ovu avanturu, očekujte da će vam noge biti mokre, a oštri vremenski uslovi nekada pristajanje mogu učiniti gotovo nemogućim.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.