Urea vlaži, jojoba i glicerin čuvaju i njeguju kožu
Ilustracija

Spriječite isušivanje

Urea vlaži, jojoba i glicerin čuvaju i njeguju kožu

Kako da spriječite isušivanje kože, zbog čega ona izgleda starije, i hidrirate već oštećeni omotač tijela: Do isušivanja kože dovodi suva, topla klima, ali i loša higijena i upotreba jakih sapuna

Koža svakog dana gubi vlagu, pa je potrebno stalno da se hidrira. Gubitak vlage utiče na svaki tip kože, ali je najviše "osjeća" suva koža. Dehidratacija vodi stanjivanju kože, podstiče nastanak sitnih bora i nepravilnosti, pa koža izgleda suvo, staro i oronulo.

Do isušivanja kože dovodi suva, topla klima, ali i loša higijena i upotreba jakih sapuna.

Da bi se zaštitila koža i stimulisala njena mikrocirkulacija i revitalizacija, neophodno je očuvati lipidnu barijeru (spriječiti isušivanje), održati vlažnost (unos tečnosti i hidratacija) i zaštititi je od sunčevog zračenja.

Najvažniji uslov da bi se spriječio gubitak tečnosti je unošenje dovoljne količine vode svakog dana. To podrazumijeva pijenje litra i po vode, jer količina unesene tečnosti mora da bude veća od one koju je tijelo izgubilo.

Evo još nekoliko savjeta kako da se spriječi dehidratacija:

TUŠIRANjE

Previše topla voda isušuje kožu i skida prirodno ulje sa nje. Što manje ulja ima, koža postaje suvlja. Zato se treba tuširati mlakom vodom.

KUPKE

Izbjegavajte pjenušave kupke ili druge proizvode koji mogu da nadraže kožu. Ako već koristite kupke, nikad ih ne nanosite direktno na kožu, nego na sunđer za kupanje i dobro isperite.

SAPUN

Izbjegavajte sapune koji isušuju kožu. Koristite one koji sadrže biljna ulja, glicerin i koji ne uklanjaju prirodne masti kože.

KREME

Kreme sa vlažećim faktorima (urea, hijaluron), kao i sa prirodnim voskovima stvaraju zaštitni film i sprječavaju gubitak vode iz površinskih slojeva kože. Kreme bogate biljnim mastima i voskovima (šea i kakao puter, maslinovo, bademovo, makadamijino, jojobino ulje), takođe su dobar izbor, a trebalo bi izbjegavati kreme sa parafinom i vazelinom jer zapušavaju pore. Na ovaj način toksini ne mogu da izađu napolje zbog zapušenosti pora, što se odražava na koži u vidu osipa, alergija i isušenosti.

NJEGA

Pri izboru krema veoma je važno znati koje su supstance poželjne. One se dijele na tri grupe: humektansi (povećavaju vlažnost - urea, hijaluron), emolijensi (omekšavaju i štite kožu - prirodni voskovi kao šea puter, jojoba) i okluzivna sredstva (sprječavaju gubitak vode i čuvaju lipidnu barijeru - biljna ulja od masline, badema, avokada, pšeničnih klica, makadamije). Stručnjaci predlažu da se humektansi koriste za njegu masne i normalne kože, a emolijentna i okluzivna sredstva za njegu normalne i suve kože.

BILjNA ULjA

Korišćenje bilo kog ulja za kupke učiniće kožu vlažnijom. Pošto se ulje i voda ne miješaju, najbolje dodajte malo mlijeka u kadu zajedno sa uljem, koje će pomoći koži da ga lakše upije.

LOSION

Hidratantnu supstancu nanosite na vlažnu kožu. Losion koji ste stavili na vlažnu kožu dodatno zadržava vodu na njoj, pa je zato njegov efekat znatno bolji nego nakon nanošenja na suvu kožu. Kada stavite losion, blago obrišite lice tako da otklonite samo onaj višak masnoće. Eksperimentišite čak i sa masnijim kremama. Možete koristiti i bebi ulje, samo ne zaboravite blago brisanje i nanošenje na već vlažnu kožu.

PROTIV SVRABA

Probajte hidrokortizonsku kremu za veoma suvu kožu. Ako vas koža svrbi ili se peruta i crveni, obavezno koristite ovu kremu u kombinaciji sa losionom, isključivo na ovlaženu kožu.

ŠMINKA

Koristite losion za uklanjanje šminke koji ne sadrži alkohol, već dosta kreme. Lako ćete skinuti šminku i izbjeći dodatno trljanje. Ovo takođe održava kožu nježnom i smanjuje pojavu bora. Proizvodi sa alkoholom skidaju prirodna zaštitna ulja sa kože i samo pogoršavaju situaciju.

ZA VEĆ OŠTEĆENU KOŽU

Ako je koža već ispucala, veća oštećenja ublažiće gušće kreme koje će je dubinski nahraniti. Najbolji izbor su one na bazi kakao ili šea putera, pčelinjeg voska i silikonskog ulja dimetikona. Treba da ih nanesete na ruke, da stavite rukavice i da ostavite preko noći.

Kod izbora kreme najvažnija su dva sastojka - oni koji sprječavaju isušivanje i oni koji hidriraju kožu. Jojobino ulje, šea puter, petrolej i mast životinjskog porijekla - lanolin, spriječiće gubitak vlage, a zadržaće je glicerin, hijaluronska kisjelina, urea i alfa-hidroksilna kisjelina. Neke kreme sadrže oba sastojka, ali mogu da posluže i dvije različite kreme - prvo hidratantna, a zatim ona protiv isušivanja.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.