Zbog skrivenog kofeina djeca imaju problema sa spavanjem
ilustracija

Veliki broj proizvoda

Zbog skrivenog kofeina djeca imaju problema sa spavanjem

Prema nekim procjenama čak 77 posto djece redovno uzima kofein. Najčešće roditelji toga nijesu ni svjesni.

Dok sami lakše kontrolišu koliko će kafa popiti, djeca su sklona pretjeranom unosu gaziranih pića, od kojih neka sadrže kofein. 

Skriveni kofein sadrže i topla čokolada, čokolade s visokim postotkom kakaa, ledena kafa, zeleni čaj (i zeleni ledeni čaj) te energetski napici. Kofein stimuliše nervni sistem što može štetiti djeci. Previše kofeina može izazvati aritmije, glavobolju, nesanicu i mučnine. Djeca postaju impulsivna i teže se koncentrišu što se može odraziti na uspjeh u školi. 

Znači, zaboravite čokoladno mlijeko prije spavanja i bolje dijete naučite da ga popije samo, ili eventualno uz dodatak malo meda ili šećera, samo da dobije neki ukus. Tokom dana je najidealnije da im sokove pravite cijeđenjem pravog voća kao i da im češće dajete običnu vodu jer nije dobro za zdravlje da dijete, kao ni odrasli, žeđ gasi samo sokovima, čajevima... 

Jednako je i sa slatkišima. Ne možete im baš sve zabraniti, ali možete ograničiti broj čokoladica, keksića... Naviknite ih da ponekad grickaju suvo voće jer je to puno zdraviji izbor. Povedite ih sa sobom u prodavnicu i neka sami izaberu koje suvo voće žele da jedu. Izbor je stvarno veliki, a mališani će se osjećati ponosno jer su sami izabrali, pa će radije i jesti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.