Liječenje seboreje: Četiri provjerena prirodna preparata koja čine čuda!
Ilustracija

Probajte

Liječenje seboreje: Četiri provjerena prirodna preparata koja čine čuda!

Liječenje seboreje prije svega uključuje angažovanu i pravilnu njegu. Koriste se blagi sapuni ili mlijeko za čišćenje kože, te se nakon tretmana obavezno koža ispira mlakom (nikako hladnom) vodom.

Naime hladna voda dodatno pojačava lučenje masnoća pa je treba izbjegavati. Kosu treba prati u skladu sa količinama i brzinom izlučenog loja, preporučuju se blaži šamponi ukoliko se kosa pere češće.

Seboroični dermatitis treba liječiti kao i svaku drugu bolest, podjednako spolja i iznutra. Zato je veoma važan i način ishrane koji u mnogome doprinosi uspješnosti u terapiji seboreje.

Dokazano je da se seboreja simptomi pojačavaju konzumiranjem masne i prezačinjene hrana, kao i šećerima, mlijekom i soli koje stimulišu lučenje masti, pa je opšti savjet da pomenute namirnice izbacite iz upotrebe. Ishrana kod seboreje treba da se bazira na svježem i barenom povrću, zatim voću, ribi pripremljenoj u foliji, žitaricama, mahunarkama uz sjemenke bundeve, lana i susama uz nezaoblazno maslinovo i laneno ulje. Kada je riječ o mineralima i vitaminima, naročito su korisni C, A, E, D kao i cink i gvožđe.

Čaj od žalfije

Veoma je djelotvoran za ispiranje kože zahvaćene seborejom, naročito kad je u pitanju seboreja vlasišta.

Priprema: Malu kašičicu sitno isjeckane biljke prelijte sa 2 dl vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta. Procijedite čaj od žalfije i isperite oboljele dijelove kože i vlasišta, pa pričekajte 15-ak minuta. Nakon tretmana kosu isperite mlakom vodom.

Losion od peršuna

Priprema: U 1,5 dl proključale vode stavite kašiku isjeckanog peršuna i listove zelene salate (10-tak komada). Pustite da ključa narednih petnaestak minuta, sklonite sa vatre i sačekajte dok se skroz ne prohladi. Odmah po pranju kose koristite losion i to na način da ga dobro utrljate u vlasište i ostavite na kosi da djeluje narednih deset do petneast minuta. Kosu dobro isperite vodom.

Losion od koprive, čička i kamilice

Priprema: Uzmite po 5 kašika lista koprive, lista čička i cvjeta kamilice te ih prelijte sa 12 dl proključale vode i ostaviti da ostoji petnaest minuta. Procijedite i dodajte 3 dl vinskog sirćeta nakon čega trebate dobro promiješati. Natopite vatu losionom i svako jutro i veče nanosite losion na koren kose, narednih 20 dana.

Čičkovo ulje lijek za seboreju

Priprema: Uzmite šaku sitno isjeckanog i suvog sjemena čička te ga prelijte sa malo alkohola (90 procentnog) i ostavite da odstoji dvije sedmice. Nakon toga dodajte mu pola litre maslinovog ulja. Ostavite 4 nedjelje na toplom mjestu i povremeno mućkajte. Flašu sa uljem zatvorite izbušenim papirom ili gazom umjesto sa čepom, da bi alkohol mogao da ispari.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.