Djevojčica dobila novu lobanju zahvaljujući 3D štampaču (VIDEO)
Foto: Profiemdia/Corbis

Kina

Djevojčica dobila novu lobanju zahvaljujući 3D štampaču (VIDEO)

Nakon 17-časovne operacije, trogodišnjakinja iz Kine moći će da živi mnogo normalnijim životom, zahvaljujući tehnologiji 3D štampanja kojom joj je rekonstruisana lobanja.

Han Han, kako je ljekari zovu, rođena je s hidrocefalusom, poremećajem proširenja moždanih komora zbog nakupljanja likvora, tečnosti koja dijeli mozak i kičmenu moždinu od njihovih ovojnica. 

Skeneranjem je utvrđeno da je “tečnost zauzela 80 odsto mozga djevojčice”, zbog čega se lobanja povećala četiri puta više nego što je trebalo. 

Međutim, zahvaljujući potpunoj rekonstruciji i titanijumskoj zamjenskoj lobanji dobijenoj iz 3D štampača, mozak joj je ponovo zaštićen. Operacija koju su izveli ljekari Druge bolnice u Hanan provinciji u Kini dala joj je i potpuno novi izgled. 

Han Han je i dalje na intenzivnoj njezi, a tokom sljedećih mjeseci i godina, kosti lobanje bi trebalo da počnu normalan rast preko titanijumskog materijala, prenosi b92.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.