Bezbolna, ali i brza depilacija bikini zone
Ilustracija

Vodič za početnike

Bezbolna, ali i brza depilacija bikini zone

Prije depilacije nanesite puder i popijte tabletu protiv bolova, a dan nakon najbolje je izbjegavati sunčanje jer biste mogli da dobijete osip, piše 24sata.

Ako se odlučite za depilaciju bikini-zone kod kuće, kupite vosak koji se grije jer je djelotvorniji, ali  postoje i trake s hladnim voskom. Bolji su i oni na bazi meda te kupovne trake za osjetljivu kožu.

Osnovni trikovi

Za bolje rezultate, neka dlačice budu najmanje  pola centimetra. Na kožu nanesite puder kako se vosak ne bi lijepio. Vosak nanesite u smjeru rasta dlačica tako da premaz ne bude  širi od jednog i duži od pet centimetara. Trakicu povucite u smjeru suprotnom od rasta dlačica, a nakon depilacije najbolje pomaže ulje za njegu dječje kože. 
Uz to, kožu će smiriti i čaj od kamilice. Malo ga ohladite pa u njega umočite vaticu te ga nanesite na depilirani dio kože. Isperite mlakom vodom. 

Koža je osjetljiva prije menstruacije

Depilaciju ne radite ili ne zakazujte nedjelju dana  prije menstruacije. Istraživanja su pokazala da su žene tad najosjetljivije na bol. Ako vam je koža osjetljiva, upozorite kozmetičarku da vosak nanosi na što manje djelove kože. Ako sami depilirate, i vi nanosite na što manju površinu 

‘Brazilska’ povećava  rizik od infekcije

Istraživanje objavljeno u engleskom British Medical Journalu pokazalo je da brazilska depilacija, odnosno uklanjanje  svih dlačica oko genitalija povećava rizik od zaraznih infekcija. 
- Depilacija uklanja i gornji sloj kože, koji služi kao obrambeni sistem od bakterija - rekao je dr. Darren McKeown te dodao da, ako primijetite promjene na koži, odmah posjetite ljekara

Rastvor protiv crvenila kože

Da koža nakon depilacije ne bi ostala crvena, u nekoliko kašika vode otopite izmrvljen andol. Sve dobro promiješajte kako bi se otopio u vodi. Nakon toga tom otopinom natopite vatice i lagano utrljajte u mjesto koje ste depilirali. Neka tako odstoji nekoliko minuta pa isperite hladnom vodom.

Pritiskom ruke umanjite bol

Nakon što potegnete trakicu s voskom, rukom pritisnute taj dio kože, tako ćete umanjiti bol. Da biste spriječili urastanje dlačica, dan prije depilacije napravite piling. Takođe se možete okupati u toploj kupki kako bi dlačice omekšale, a pore se otvorile.  Tako će dlačice lakše izaći i manje će boljeti.

Vijesti.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.