Žene pronašle prirodnu alternativu, ali da li djeluje?
ilustracija

Zamjena za dezodorans

Žene pronašle prirodnu alternativu, ali da li djeluje?

Trend izbjegavanja kupovnih dezodoransa doveo je do toga da žene širom svijeta pokušavaju da nađu prirodnu alternativu. Posle sode bikarbone, na red je došlo kokosovo ulje - ali stručnjaci kažu da to ipak nije dobra zamisao. Ne samo da je malo gadno (zamislite samo da vam je pazuh masan po ovoj vrućini) već i nije higijenski.

U poslednjih nekoliko godina, na internetu možemo naći pregršt trikova za ljepotu od kojih su neki zaista nevjerovatni i jako korisni, prenosi Super žena.

To, naravno ne znači da je svaki savjet koji pročitaš na internetu dobar, pogotovo kad je u pitanju zamjena industrijskih kozmetičkih proizvoda s namirnicama koje možeš pronaći u svojoj kuhinji. 

Jedan od takvih trendova je ideja da se dezodorans zamijeni kokosovim uljem. Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva, kažu zagovornici ove ideje, pa štiti od neprijatnih mirisa na prirodan način i što je najvažnije - bez aluminijuma. 

Časopis Allure posvetio se malo ovoj ideji i pitao nekoliko stručnjaka što misle o tome. 

Stručnjaci su zaključili da, premda kokosovo ulje ima lagana antibakterijska svojstva, nikako nije dovoljno snažno da štiti od bakterija koje stvaraju neugodan miris. Uz to, ipak je riječ o ulju koje bi trebalo razmazati na područje ispod ruke i zatim se obući, što zvuči zaista nepraktično. 

Zaključak: kokosovo ulje koristi za njegu lica, kože tijela i kose, a ako želiš prirodni dezodorans, nabavi neku proverenu varijantu koja ne sadrži štetne hemikalije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.