Šetnja u prirodi je korisna za ljudski mozak
Ilustracija

Naučno istraživanje

Šetnja u prirodi je korisna za ljudski mozak

Rezultati najnovije američke studije su pokazali da su izlazak i šetnja u prirodi korisni za funkcionisanje ljudskog mozga.

Naučna studija, koju je sproveo tim stručnjaka predvođenih profesorom Gregori Bratmanom sa Univerziteta Stanford, analizirala je 38 osoba koje su živjele u urbanim sredinama i koje ranije nisu imale bilo kakav oblik mentalnog poremećaja.

Pomenute osobe su podijeljene u dvije grupe koje su određeno vrijeme provele u šetnji prirodom.

Jedna grupa je šetala 90 minuta u prirodnom ambijentu a druga u vrlo prometnoj ulici nakon čega su odgovarali na pitanja iz upitnika kako bi istraživači mogli ocijeniti moguću povezanost sa negativnim osjećanjima kao što su depresija.

Rezultati američke studije su pokazali da su osobe koje su 90 minuta provele u šetnji u prirodi imale izražen pad negativnih osjećanja.

"Ovo istraživanje nam je dalo vrlo pouzdane rezultate o tome da vrijeme provedeno u prirodi, čak i nakratko, uzrokuje manje razmišljanja koje je povezano, u određenim slučajevima, i sa mentalnim oboljenjima poput depresije", rekao je Bratman, glavni istraživač studije.

Novo istraživanje dodatno utvrđuje dosadašnje argumente o korisnim efektima vremena provedenog u prirodi na ljudsko zdravlje.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.