Duvanski dim može biti uzrok dječje gojaznosti
Ilustracija

Istraživanje

Duvanski dim može biti uzrok dječje gojaznosti

Dim cigarete može biti uzrok dječje gojaznosti, upozorili su naučnici iz istraživačkog centra Saint-Justine i univerziteta Montreal u Kanadi.

Studija je obuhvatila 2.055 odraslih osoba koje puše te težinsko stanje njihove djece. Rezultati su pokazali da duvanski dim može biti uzročnik gojaznosti djece. Pretjerane masne naslage kod uočene su najčešće u području struka, prenosi Anadolija.

Djeca od deset godina i starija koja su stalno ili povremeno bila izložena duvanskom dimu u struku su imali 1,5 centimetara više u odnosu na prosjek. Osim toga indeks tjelesne težine kod te djece je 0,48-0,81 viši od prosjeka. 

Autor istraživanja Linda Pagani istakla je da pasivno pušenje u djetinjstvu može pogubno uticati na lučenje hormona iz endokrine žlijezde. Takođe, može negativno uticati na razvoj prednjeg mozga. Pagani je kazala da su djeca najviše podložna navedenim poremećajima ukoliko su duvanskom dimu izložena u periodu do deset godina. 

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Nicotine and Tobacco Research". Zaprepaštujući su podaci Svjetske zdravstvene organizacije gdje se navodi da godišnje 600.000 smrti se dogodi zbog činjenice da su te osobe pasivni pušači.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.