92-godišnja Čileanka nosila u sebi fetus 50 godina
Foto: Thinkstock / ilustracija

Od dva kilograma

92-godišnja Čileanka nosila u sebi fetus 50 godina

Nakon što je pala, 92-godišnja Čileanka otišla je u bolnicu na rutinski pregled kako bi provjerila da li je sve u redu. Rendgenski snimak otkrio je da se u njenom tijelu nalazi okamenjeni fetus od 2 kilograma.

Direktor bolnice Margo Vargas Lazo izjavio je za BBC da je kalcifikovani fetus bio “veliki i razvijen”, i da se u abdominalnoj šupljini pacijentkinje vjerovatno nalazio najmanje 50 godina. 

Ljekari navode da žena nije osjećala nikakve bolove i da je fetus bio star oko 7 mjeseci kada je preminuo. 

Ovo stanje poznato je kao litopedion ili okamenjena beba, piše “Independent”. Dešava se vrlo rijetko – 1.5 do 1.8 odsto abdominalnih trudnoća završi se na ovaj način, što znači da se javlja kod jedne u 11.000 žena. 

U dvije trećine zabilježenih slučajeva pacijentkinje su imale preko 40 godina, a period retencije fetusa iznosio je između 4 i 60 godina. 

Kao i u svim ostalim slučajevima, žena je potpuno bila nesvjesna njegovog postojanja. S obzirom na njene godine, operacija predstavlja nepotreban zdravstveni rizik, tako da je pacijentkinja ubrzo nakon pregleda puštena kući, a svijet će najvjerovatnije napustiti sa svojom nerođenom bebom, prenosi b92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.