Uluru Kata Tjuta - najljepši dragulj Australije (FOTO)
Foto: Thinkstock

Nacionalni park

Uluru Kata Tjuta - najljepši dragulj Australije (FOTO)

Koliko puta ste razmišljali o putovanju u Australiju? Predstavljamo vam njen najljepši Nacionalni park.

Uluru Kata Tjuta nacionalni je park na sjevernoj teritoriji Australije, a nalazi se 1.431 kilometar južno od Darvina. 

Ovo mjesto posebno je po mnogo čemu, a njegove ljepote koje treba zaštititi uvidio je i UNESKO, pa ga je uvrstio na listu svjetske baštine u Australiji i Okeaniji. 

Sam Nacionalni park osnovan je ne tako davne 1987. godine na površini od čak 1.326 kvadratnih kilometara, a čine ga najveći megalit na svijetu Uluru, i veća grupa manjih - 36, Kata Tjura, po kojima je park i dobio ime.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Područje parka posebno je po tome što ove stijene čine sistem vjerovanja jedne od najstarijih ljudskih zajednica, pa su ujedno za mnoge mjesto poštovanja božanstva. 

Iako se u prvi mah može učiniti kao pustinja, ovo mjesto nastanjuju čak 22 vrste autohtonih sisara od kojih su najpopularniji dingo, crveni kengur i skočimiš, a zabilježeno je 150 vrsta ptica i 5 vrsta australijskih reptila. 

Zanimljiva je činjenica da je turistima kretanje u parku velikim dijelom zabranjeno jer je samo upravljanje parka dato narodu Anangu, što je naziv za više grupa Aboridžina. Naravno, postoji turistička tura koje se treba držati, a čak se ne smijete ni parkirati gdje poželite. Najvažnije turističko naselje je Julara.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

 

Pravila ponašanja za turiste su vrlo restriktivna, a kršenje se kažnjava visokim novčanim kaznama. Zabranjeno je naučno istraživanje, uzimanje uzoraka tla, okupljanje u grupe veće od 15 osoba, ulazak na zabranjena ili ograničena područja, i čitav niz drugih aktivnosti. 

I da, najbolje bi bilo da ne pokušavate da ukradete kamenčić za svoju kolekciju – to se skupo kažnjava!

Izvor: b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.