Skoro polovina smrti od  raka u direktnoj je vezi sa cigaretama
ilustracija

Šokantan podatak

Skoro polovina smrti od raka u direktnoj je vezi sa cigaretama

Skoro polovina smrti koju je prouzrokovala neka od 12 vrsta raka, u direktnoj je vezi sa cigaretama u kojima uživate.

Vrste kancera koje najčešće imaju smrtni ishod su rak pluća, bronhija, traheje i grkljana, ali polovina fatalnih ishoda oralnih tumora, jednjaka i bešike su takođe povezani sa pušenjem. Ovo je potvrdilo najnovije istraživanje sprovedeno u Americi.

Od 345.962 smrti usljed raka 2011. godine, čak 167.805 je bilo povezano sa pušenjem. 

Naučnici su koristili standardnu formulu za izračunavanje broja slučajeva pojedinih vrsta raka, do kojih ne bi došlo da pacijenti nisu pušili.

Onda su analizirali podatke iz nacionalnih istraživanja i iz intervjua u kojima su ljude pitali o njihovoj zdravstvenoj istoriji i pušačkim navikama.

Naučnici su istakli da u računicu nisu ušli oni koji su umrli od raka, a koji su bili pasivni pušači, to jest neko u njihovom okruženju je pušio. Oni su rekli da bi oni mogli da čine još pet odsto.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.