Devet najčudnijih puteva na svijetu
ilustracija

Putovanja

Devet najčudnijih puteva na svijetu

Mnogi od nas uživaju u vožnji kroz neobične predjele. Dobra muzika u autu i lijepo vrijeme dovoljni su da vožnju učine udobnom. No, na nekim putevima, potrebna nam je samo - koncentracija. I to maksimalna.

Zoji La je put u Indiji koji spaja Ladak i Kašmir. Nalazi se na 3, 5 hiljada metara nadmorske visine. Važi za put kojim samo prolaze avanturisti i ljudi koji ne znaju za strah.

Transfagarasan u Ruminiji nije opasan koliko je zanimljiv. Taj put krivuda zelenim brdima i prolazi kroz živopisne predjele.

Dalton autoput na Aljasci postao je poznat nakon emitovanja serije „Road Truckers“. Dug je preko 650 kilometara, a na toj relaciji prolazi kroz samo tri sela.

Khardung La u Indiji jedan je od najviših planskih prevoja na svijetu.

Put Jungas u Boliviji smatra se jednim od najopasnijih – svake godine „uzme“ između 200 i 300 života.

Na Atlantskom putu u Norveškoj nalazi se Storseisundet, najduži od osam mostova na osam kilometara dugom putu, u koji su se zaljubili svi koji su ikada prošli njime.

Prolaz kroz planinu Taihang sagradili su mještani, a sve do 1972. put uklesan u stijenu bio je jedina veza između sela Guoliang i ostatka svijeta. Bilo je potrebno čak pet godina kako bi se završio 1200 metara dug tunel, koji je visine oko pet metara i širine četiri metra, prenosi Rtcg.

Pasaž du Gujis u Francsukoj je četiri i po kilometra dug most, koji se može preći samo nekoliko sati dnevno. Ostatak vremena je pod Atlantikom zbog djelovanja plime i osjeke.

Pejsaž kao u filmu „Avatar“ zaista postoji - Tianmen put u kineskim planinama ima tačno 99 zavoja, a predio kroz koji prolazi podsjeća na scene iz pomenutog filma