Ležaljke na plaži kao noćenje
Ilustracija

Crnogorsko primorje lijepo ali preskupo

Ležaljke na plaži kao noćenje

Desetodnevni "sitni" troškovi na plaži mogu koštati koliko i sam turistički aranžman.

"Djevojka i ja smo jedva uštedjeli dovoljno novca za ljetovanje. Otišli smo u Crnu Goru jer smo preko prijatelja našli smještaj za pola cijene. Mislili smo da smo dobro prošli dok nismo vidjeli da na većini plaža ne možemo da boravimo ako ne iznajmimo ležaljke. Kako smo za dvije ležaljke i suncobran svaki dan plaćali 15 evra, bili smo prisiljeni da biramo hoćemo li ići na plažu ili naveče izaći", kazao je turist iz Srbije.

Toliko naime, kako prenosi Blic, iznosi prosječna cijena ležaljki u Crnoj Gori, a toliko košta i noćenje u privatnim sobama i apartmanima. Međutim gosti na plaži troše i više od cijene ležaljke jer se podrazumijeva da će popiti kafu ili piće.

Ru­ski­nja So­fi­ja An­da­rov­na ka­za­la je ranije za „Dan” da je za tri da­na lje­to­va­nja u Cr­noj Go­ri po­tro­ši­la vi­še nov­ca ne­go za 15 da­na na Kr­fu, gdje je bo­ra­vi­la pro­šle go­di­ne.

– Pri­je ne­dje­lju da­na do­šla sam u Cr­nu Go­ru po pre­po­ru­ka­ma pri­ja­te­lja i ni­je­sam ni­ma­lo za­do­volj­na. Na pla­ži ko­ja ni po če­mu ni­je eks­klu­ziv­na po­tro­ši­li smo sto eura, a u tu ci­je­nu ni­je ura­ču­nat ni­je­dan obrok. Pro­šle go­di­ne sam na Kr­fu pla­žni set za dvi­je oso­be pla­ti­la 25 eura, a ko­li­ko se sje­ćam po­nu­da je bi­la znat­no bo­ga­ti­ja. Za­i­sta su ci­je­ne pre­vi­so­ke za pri­lič­no ma­lo pri­mor­je kao što je cr­no­gor­sko, ko­je je uz­gred li­je­po, ali je za­i­sta pre­sku­po. Pri­je ne­ki dan upu­ti­li smo se iz Bu­dve ka Pod­go­ri­ci auto­bu­som, ali na sa­mom iz­la­zu iz gra­da do­šla je eki­pa ko­ja je kon­tro­li­sa­la auto­bus, ta­ko da su put­ni­ci mo­ra­li da če­ka­ju na sun­cu čak dva sa­ta ili da za tak­si do Pod­go­ri­ce pla­te 40 eura – re­kla je An­da­rov­na. 
Pro­fe­sor Fa­kul­te­ta za tu­ri­zam i ho­te­li­jer­stvo u Bu­dvi Ra­de Rat­ko­vić re­kao je da bi dr­ža­va tre­ba­lo da se ba­vi for­mi­ra­njem ci­je­na u tu­ri­zmu.
–Tu­ri­zam je od na­ci­o­nal­nog in­te­re­sa, ta­ko da ci­je­ne za­i­sta tre­ba kon­tro­li­sa­ti. Ra­di oču­va­nja in­te­gri­te­ta de­sti­na­ci­je i kon­ku­rent­no­sti, ne­ke ci­je­ne mo­ra­ju bi­ti na re­ži­mu odo­bra­va­nja. Da­kle, dr­ža­va, ili tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je, mo­ra­la bi da ima kon­trol­nu funk­ci­ju da ne bi bi­lo ne­za­do­volj­stva go­sti­ju zbog ša­re­ni­la ci­je­na za istu uslu­gu i isti kva­li­tet. Dr­ža­va bi tre­ba­la da ima in­ge­ren­ci­je u po­li­ti­ci ci­je­na, i to ne sa­mo u for­mi­ra­nju ci­je­na osnov­nih uslu­ga, već i do­pun­skih –sma­tra Rat­ko­vić.

U Grčkoj je nešto povoljnije te se suncobrani i ležaljke najčešće ne iznajmljuju posebno, već je dovoljno naručiti piće koje možete dobiti i za pet evra, a u Turskoj iznajmljivanje suncobrana i dvije ležaljke košta oko šest evra. 

U Italiji tri ležaljke i suncobran koštaju 25 evra, dok u Bugarskoj za dve ležaljke i suncobran gosti moraju izdvojiti 5 evra, prenosi Večernji list.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.