Aviokompanije uvode nova pravila za ručni prtljag
ilustracija

Dodatno opterećenje za putnike

Aviokompanije uvode nova pravila za ručni prtljag

Međunarodno udruženje vazdušnog prevoza (IATA) odredilo je nove, znatno manje dimenzije “ručnog” prtljaga. Mnogi prevoznici, uključujući i Lufthansu, su najavili “zanimanje” za ovu smjernicu.

Na konferenciji organizacije avio prevoznika IATA koja je ove nedjelje održana u Majamiju, određene su nove smjernice za ručni prtljag putnika. Dosad je ručni prtljag smio da bude visok 55 centimetara, širok 45 i dubok 25 centimetara. Po novoj smjernici, visina – uključujući i eventualne točkove na torbi – bi ostala ista, ali kofer će biti znatno uži – samo 35 centimetara i tanji – 20 centimetara.

Udruženje IATA je praktično glavna institucija avio prevoza i okuplja 251 avio kompanija iz čitavog svijeta. Za razliku od propisa koji određuju sigurnost leta, ova smjernica nije obavezna za njene članice i svaka kompanija može da privuče mušterije i većim prtljagom koja je dopuštena u kabini. Ali to se, kako misli stručnjak za avio prevoz Tom Windmuller, neće dogoditi: već pedesetak vazdušnih prevoznika je pokazalo “zanimanje” za nove smjernice međunarodnog udruženja što znači da će, u dogledno doba vjerovatno biti i uvedene.

“Go i bos”, ali jeftino u avion

Naravno, to je svakako dodatno opterećenje za putnike. Gužva u kabini je zapravo posljedica politike cijena karata sve više avio prevoznika gdje se za razmjerno mali iznos nudi just flight – samo let, kako glasi stručni izraz u tom sektoru. To znači i naplatu ručnog prtljaga i na primjer Air Berlin već ima takvu tarifu. Mnoge druge kompanije ipak naplaćuju “samo” sve ostalo – prtljag, rezervaciju mjesta, osvježenje u avionu… Utoliko se putnici zapravo primoravaju da naguraju sve i svašta u svoj “ručni” prtljag kako bi uštedjeli koji euro.

Ali i avio kompanije su morale da uvide kako to nije baš posebno inteligentno rješenje. Kod prtljaga, kompanija tako štedi na trošku – i vremenu dok se u avioni ne utovare i nakon toga istovare koferi i prtljag, ali se onda često ukrcaj putnika oduži u nedogled. Stjuardese često moraju da pomažu bakicama da nađu mjesta za tešku koferčinu i svi ostali putnici moraju da čekaju dok se ta operacija ne završi kako bi uopšte došli do svog mjesta. To znači da avion mora duže stajati – a avion koji stoji je avion koji ne zarađuje novac.

Sigurnost i – sigurnost zarade

Naravno, kod većih aviona bi opcija bila i širenje prolaza. Ali obzirom da su sjedišata već ionako smanjena do mjere izdržljivosti (pogotovo za sve deblje stanovništvo), to bi onda značilo izbacivanje čitave kolone sjedišta – opcija o kojoj u avio kompanijama i ne razmišljaju. Manji prtljag znači i manju ukupnu težinu, a to znači i manje goriva koje avion troši i to je opcija koja svakako zanima prevoznike.

Udruženje IATA mjeru manjeg ručnog prtljaga obrazlaže mjerama sigurnosti: ako bi se zaista nešto dogodilo, čak i oni koji bi preživjeli prisilno slijetanje aviona, jedva da bi imali šansi od kofera koji bi im letjeli preko glave. Teško da bi mogli i izaći iz, najvjerovatnije zadimljenog aviona od “sitnica” koje su putnici nagurali u prostor ispod sjedišta ispred sebe.

Ali teško se oteti utisku da je i tu opet razlog – dobit: 55x35x20 je još uvijek dovoljno za lap-top nekoliko važnijih dokumenata, jednu košulju i donji veš poslovnih putnika koji negdje idu na jedan dan, ali nipošto ne putnicima koji idu na odmor ili u dužu posjetu rodbini. Oni dakle – moraju platiti za svoj kofer.

Večernji list

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.