Tri jeziva mjesta na zemlji koje nauka ne može da objasni! (FOTO)
Foto: Profimedia

Nevjerovatni prizori

Tri jeziva mjesta na zemlji koje nauka ne može da objasni! (FOTO)

Istorija prirodnih pojava i mjesta koja fasciniraju ljude uglavnom je otkrivena - stručnjaci su istraživali porijekla, uzroke i uslove koji su doveli do nastajanja nevjerovatnih prizora i u tome uspijevali.

Ali, postoji nekoliko jezivih mjesta pred kojima je nauka ostala nemoćna i nikada nije uspjela da objasni ni njihovu svrhu, ni kako su nastala, ni zašto su baš takva kakva jesu.

Hesdalenska svjetla

Decenijama stanovnici doline Hesdalen u Norveškoj imaju osjećaj kao da su se slučajno obreli u uvrnutoj epizodi serije Dosije Iks!

Neobična svjetla pojavljuju se na nebu tokom noći, plešu formirajući oblike, čak i svijetle u različitim bojama! Uzrok pojavljivanja Hesdalenskih svjetala još uvijek je nepoznat, a većina naučnika kaže da je uzrok vjerovatno isto tako neobičan kao i sama pojava. Ipak, nekoliko testova pružilo je jedno neubjedljivo, ali ipak logično objašnjenje - jedan broj stručnjaka vjeruje da je ovo mjesto radioaktivno!

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Vilini krugovi

Jedna pustinja u Namibiji je apsolutni fenomen - pored normalnog rastinja i pijeska, po čitavoj površini nalaze se krugovi na kojima nikada ništa ne raste!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Ne samo da nauka ne može da objasni kako su nastali vilini krugovi, već ne mogu da shvate ni zašto je uvijek u pitanju krug i zašto su razmaci između njih uvijek približno jednaki.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Đavolji čajnik

Vodopad u Minesoti pod nazivom Đavolji čajnik (Devil's Kettle) jedna je od velikih misterija, ali i atrakcija za turiste, zbog unikatnog oticanja vode.

Naime, kada voda padne niz slapove ona se odvaja u dva pravca - polovina odlazi u rijeku, a druga u neobično udubljenje!

Zbog sličnosti sa punjenjem suda, a zbog neobičnosti toka vode, ovaj vodopad dobio je ime Đavolji čajnik ili Đavolji kazan.

Izvor: Stil


 
 
 
 
 
 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.