Zagrijavnje Zemlje otišlo predaleko

Zagrijavnje Zemlje otišlo predaleko

"Samo čudo može zaustaviti katastrofu čovječanstva"

Ekolozi upozoravaju da će globalni rast temperature od četiri stepena Celzijusa do 2100. godine dovesti do porasta nivoa mora između 52 i 98 centimetara i nestanka obalskih područja.

U tom slučaju, izumrijeće mnoge životinjske i biljne vrste, a teško će biti pogođena poljoprivreda, prenose Nezavisne. 

Rast temperature neće biti ravnomjeran - prema sadašnjim predviđanjima,  prosječni globalni rast od četiri stepena  značio bi rast od deset stepeni Celzijusa na Arktiku i u zapadnoj i južnoj Africi.

"Nedavno smo prešli dozvoljeni nivo ugljen-dioksida u atmosferi , a to znači podizanje prosječne temperature u svijetu za 3,2 do 5,4 stepena" - upozorava predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Podizanje temperature dovešće  do ekstremnih toplih  valova, smanjivanja  svjetskih zaliha hrane, narušavanja biosfere i podizanja nivoa  mora koje može ugroziti mnoge živote - navode stručnjaci.

"Voks" piše da je zagrijavnje Zemlje otišlo toliko daleko da "samo čudo može zaustaviti katastrofu koja se sprema čovječanstvu".

Oliver Geden, analitičar na njemačkom Institutu za međunarodna i bezbjednosna  pitanja, okrivljuje političare. 

"Oni  žele samo dobre vijesti - političari žele da čuju da je moguće postići cilj od maksimalno dva dodatna stepena zagrijavanja te da je to ostvarljivo bez agresivnog smanjivanja zagađenja u bliskoj budućnosti" - napominje Geden.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.