Prvi bežični internet na Kubi
Foto:quimicadigital.com

Havana

Prvi bežični internet na Kubi

Kubanske vlasti su po prvi put zvanično odobrile korišćenje besplatnog javnog bežičnog interneta u jednom kulturnom centru u prijestonici Havani.

Kako je javio AP, pomenuti centar je tokom poslednjih nekoliko sedmica u tajnosti dozvoljavao korišćenje besplatnog vajfaja zainteresovanim građanima, prenosi Tanjug.

Na desetine mladih Kubanaca je svakodnevno dolazilo u centar, koji inače vodi poznati umjetnik Kčo.

Njegov portparol je rekla da je kubanska telekomunikaciona kompanija Eteksa odobrila upotrebu besplatnog javnog bežičnog Interneta u kulturnom centru.

Američka agencija navodi da je u pitanju Internet sa sporim protokom u odnosu na ono na šta su navikli zapadni korisnici, ali i podsjeća da predstavlja početak ublažavanja strogih zakona o Internetu na Kubi.

Poznato je, takođe, da umjetnik Kčo ima bliske veze sa kubanskim vlastima.

Poslednje pojavljivanje u javnosti bivšeg predsjednika Fidela Kastra odigralo se na otvaranju kulturnog centra u januaru 2014. godine, podsjeća AP.

Kčo je danas izjavio da je u besplatni vajfaj ustvari njegov privatni Internet, koji je dobio uz dozvolu Ministarstva kulture i čija je brzina protoka od dva megabajta u sekundi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.