Kako na vaš organizam utiče pilula za dan posle
Ilustracija

Nuspojave

Kako na vaš organizam utiče pilula za dan posle

Iako je tu da vas u poslednjem trenutku izvuče iz neprijatne situacije, pilula za dan posle ipak utiče na vaš organizam.

Postoji nekoliko situacija u kojima biste mogli popiti pilulu za dan posle. Možda je tokom odnosa pukao kondom, zaboravili ste popiti pilulu, ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, ova pilula je aktivna tokom pet dana od nezaštićenog odnosa i sprječava nastajanje trudnoće.

Kako pilula funkcioniše

Ona sadrži visok nivo hormona (najčešće hormon progestin, ali hitna kontracepcija ponekad sadrži i estrogen pored progestina), što zaustavlja ovulaciju. Sprječavajući vaše  jajnike da oslobode jajašca, pilula sprječava trudnoću.

Nuspojave

Nakon što popijete pilulu, tokom 24 sata možete osetiti neke simptome i oni nisu nimalo prijatni. Žene koje su koristile pilulu za dan posle osjećale su mučninu, bol u donjem dijelu stomaka, povraćale su, imale su glavobolje, a žalile su se i na iscrpljenost kao i na osetljivost dojki.

Malo krvarenja je normalno

Možete iskusiti tzv. atipični period, koji podrazumjeva malo krvarenja nakon što ste popili hitnu kontracepciju. Međutim, ako krvarenje potrajati nekoliko dana i umjesto da se smanjuje postaje obilnije, posjetite ginekologa.

Kako utiče na vas

Iako efekti pilule variraju od žene do žene neke se dobro osjećaju, dok druge ne baš i vjerovatno je najbolje sačekati nekoliko dana prije nego što napravite velike planove za naredne dane.

Ne koristite pilulu za dan posle kao redovnu kontracepciju

Ova pilula inače nema trajne učinke, ali ne koristite je konstantno. To je ipak hitna kontracepcija, a praktikovanje sigurnog seksa je uvek najbolja opcija.

(kucnilekar)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.