Osmogodišnjak se popeo na 30 metara visoki zaleđeni vodopad
Osmogodišnjak se popeo na 30 metara visoki zaleđeni vodopad

Međunarodni festival penjača na ledene litice

Osmogodišnjak se popeo na 30 metara visoki zaleđeni vodopad

Jedan od najmlađih planinara i penjača na litice u Turskoj, osmogodišnji Yigit Sevgul je uspio da savlada 30 metara visoki zaleđeni vodopad i tako osvoji simpatije zaljubljenika ovog sporta u Turskoj i šire.

Na istoku Turske u Erzurumu se održava Međunarodni festival penjača na ledene litice, na kojem učestvuje 146 profesionalnih penjača iz ukupno 17 zemalja svijeta.

Podvizi američkih, ruskih, portugalskih i kineskih penjača na festivalu u Erzurumu zasjenjeni su uspjehom mladog Sevgula, koji je koristeći profesionalnu opremu savladao zaleđeni vodopad Serafin u Erzurumu.

Najveća podrška dječaku je njegov otac Yilmaz Sevgul, koji je za Anadoliju kazao da pokušava da svoje dijete odgaja u sportskom duhu i u direktnom kontaktu sa prirodom.

aapicture201501254376761web

Ističući kako nikada nije silom tjerao sina ni nakakve aktivnosti, Sevgul je kazao da je uspio da njegov sin zavoli prirodu i sport i da je i penjanje na zaleđeni vodopad bila isključivo želja ovog hrabrog mališana.

"Prvo sam ga učio kampovanju i pravljenju šatora i hrane u prirodi. Kasnije smo počeli sa penjanjem, kanuom, windsurfingom i drugim sportovima. Sve to utiče na jačanje njegovog samopouzdanja. Sve to je ojačalo naš odnos i međusobno povjerenje", kazao je Sevgul stariji.

aapicture201501254376772web

On je ukazao na to da se djeca uglavnom zatvaraju u svoje domove i da im računari postaju jedini prijatelji. Sevgul smatra da bi se roditelji morali više angažovati na upoznavanju svoje djece sa prirodom i sportom, kako bi im podigli nivo samopouzdanja i obogatili njihov društveni život.

aapicture201501254376764web

Mladi Sevgul je kazao da i nije bilo tako lako savladati ledeni vodopad, ali da je veoma srećan što je uspio u svojoj naporima.

Tekst i foto:Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.