AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv koronavirusa sa tržišta širom svijeta

AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv koronavirusa sa tržišta širom svijeta

AstraZeneca saopštila je da je pokrenula povlačenje svoje vakcine protiv COVID-19 širom svijeta zbog "viška dostupnih ažuriranih vakcina" od pandemije.

Kompanija je također saopštila da će nastaviti sa povlačenjem dozvole za stavljanje vakcine Vaxzevria u promet u Evropi, prenosi Reuters.

"Kako su od tada razvijene višestruke varijante vakcina protiv COVID-19, postoji višak dostupnih ažuriranih vakcina", rekli su iz kompanije, dodajući da je to dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje.

Prema pisanju medija, ovaj proizvođač lijekova je ranije priznao u sudskim dokumentima da vakcina izaziva nuspojave kao što su krvni ugrušci i nizak broj trombocita u krvi.

Zahtjev firme za povlačenje vakcine podnijet je 5. marta, a stupio je na snagu 7. maja, prenosi Reuters.

AstraZeneca počela je da se kreće u proizvodnju vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa i lijekova za gojaznost kroz nekoliko poslova prošle godine nakon usporavanja rasta zbog pada prodaje lijekova protiv COVID-19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.