Stanković: Beba preminula usljed gušenja uzrkovanog infekcijom
Ivica Stanković

Tužilaštvo ne krije i nema namjeru da krije rezultate analiza

Stanković: Beba preminula usljed gušenja uzrkovanog infekcijom

Utvrđeno je da je smrt bebe nastala usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom. Radi se o jednoj bakteriji koja je izolovana brisom, saopštio je danas vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je rekao da je jutros stigao obukcioni nalaz bebe preminule u Kliničkom centru koja je u tu ustanovu prebačena zbog infekcije koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici. 

Stanković je potvrdio i da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju, piše Antena M.

“Bris je uzet sa 29 mjesta u bolnici u Bijelom Polju i pronađeno je prisustvo određenih bakterija ali je potrebno da se o nekim stručnim pitanjima izjasni neko stručno lice tako da o tome ne mogu više ništa reći”, pojasnio je on.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je saopšteno da su vještaci obducenti dostavili Višem tužilaštvu u Bijelom Polju rezultate obdukcije ekshumirane bebe, koja je preminula u Kliničkom centru u Podgorici. 

“Na osnovu obdukcinog nalaza, mikroskopskog i mikrobiološkog pregleda, analize medicinske dokumentacije i podataka o okolnostima događaja, smrt je nastupila neposredno uslijed nemogućnosti disanja, zbog krvarenja na plućima, a sve zbog infekcije novorođenčeta”, navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Mikrobiološkim pregledom brisa slezine dokazano je prisustvo bakterije.

“Tužilaštvo intenzivno radi na rasvjetljavanju okolnosti koje su dovele do smrti novorođenčeta, kao i na slučaju inficiranih beba”, poručili su iz Vrhovnog državnog tužilaštva. 

Stanković je danas ranije kazao da Tužilaštvo ne krije i nema namjeru da krije rezultate analiza Instituta za javno zdravlje, već da je posrijedi samo razjašnjavanje nekih stručnih pitanja.

On je kazao da se događajima u Bijelom Polju bavi Više državno tužilaštvo u tom gradu, dok se dijelom iz Kliničkog centra bavi podgoričko više tužilaštvo.

Inače u saopštenju tužilaštva navedeno je da je Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, 25. Institut za javno zdravlje dostavio rezultate mikrobioloških analiza briseva, rezultate uzoraka vazduha i Izvještaj o ispitivanju uzorka vode za piće uzetih 15. novembra iz Opšte bolnice u Bijelom Polju, sa odjeljenja ginekologija/akušerstvo i neonatologije-pedijatrije.

Razjašnjenja određenih stručnih pitanja, Tužilaštvo će zatražiti od lica odgovarajuće struke, o čemu će javnost biti obaviještena.

U saopštenju napominju da vrhovno državno tužilaštvo o svim detaljima koji ne utiču na dalji tok izviđaja blagovremeno obavještava javnost. 

Podsjećamo u Kliničkom centru CG je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo. 

Viša državna tužilaštva u Bijelom Polju i Podgorici počela su izviđaj u tom slučaju, a ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio je ostavku.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.