Guglov „Trezor znanja“ traži smisao života i univerzuma
ilustracija

Koristi sposobnost učenja mašine

Guglov „Trezor znanja“ traži smisao života i univerzuma

Guglov „Grafikon znanja“ umije da vam kaže ko je bio trideset i sedmi predsjednik SAD ili otkrije kvadratni korjen broja 342345. Ukoliko ga upitate neka kompleksnija pitanja, poput „zašto Sunce zalazi uveče?“, on će vas uputiti na to da sami probate da pronađete odgovor na internetu, piše Endgadget.

Kompanija će u Njujorku uskoro predstaviti rad koji se tiče njenog „Trezora znanja“, koji Kevin Marfi iz Gugla opisuje kao „najveću bazu automatski izvedenog strukturisanog znanja na planeti“. 

„Trezor znanja“ koristi sposobnost učenja mašine, za razliku od „Grafikona znanja“ koji se oslanja na brojne alate i podršku zajednice internet korisnika. 

Ovo znači da će „Trezor znanja“ biti ne samo brži, već će moći i da konstantno raste i dopunjava svoje baze informacija. 

Rezultat svega toga mogao bi da bude ogromna baza znanja, koja bi do prije samo par godina izgledala nezamislivo. 

U praksi bi ovo dovelo do velikog unapređenja brojnih servisa koje svakodnevno koristimo jer bi uskoro oni mogli da dobiju pristup ovom velikom rezervoaru znanja koji bi im dao mogućnost da saznaju kako i zašto su mnoge stvari na svijetu povezane. 

Iako Gugl nije precizirao kada ćemo biti u prilici da „Trezor znanja“ vidimo u akciji, čini se da je budućnost znatno bliža nego što smo mislili. 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.