arviha

Evropsko prvenstvo

"Ajkule" rutinski savladale Rumuniju

Crna Gora je furioznom igrom u drugoj i trećoj četvrtini (te dvije dionice "ajkule" dobile rezultatom 8:2) slomila otpor Rumunije 13:8 i zabilježila treću uzastopnu pobjedu na Evropskom prvenstvu. Tim Ranka Perovića će tako u subotu u meču sa Italijom odlučivati o prvom mjestu koje vodi direktno u polufinale.

Rumuni su odlično odigrali prvu dionicu, dva puta vodili, imali i stativu kod vođstva od 2:1, ali je Crna Gora pretrpjela sve to, golovima Mlađana Janovića i Draška Brguljana izborila 2:2, a onda u naredne dvije četvrtine održala čas vaterpola rivalu.

Odbrana je od starta druge četvrtine podignuta na veći nivo, a braća Janović (Mlađan jedan i Nikola dva gola) su izrešetali mrežu Rumuna za 5:2, na polovini meča.

U trećem dijelu, još bolja igra "ajkula", iako je Mušila smanjio na 5:3. Ulsijedila je serija 5:0 za ubjedljvij 10:3, pa su balkanski "trikolori" morali da istaknu "bijelu zastavu.

Do kraja su puleni Ranka Perovića smanjili tempo, očigledno su mislili na Italiju, sa željom da se što manje potroše u četvrtoj četvrtini i izbjegnu povrede. Pet minuta prije kraja Crna Gora je još jednom imala sedam golova prednosti, a Negrean i Radu su do kraja ublažili poraz - 13:8.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Mlađan i Nikola Janović sa po tri gola, po dva postigli su

Vjekoslav Pasković i Aleksandar Ivović, dok su se po jednom u listu strijelaca upisali Darko i Draško Brguljan i Antonio Petrović.

U rumunskoj selekciji najbolji je bio Tiberiu Negrean sa četiri, dok su po gol postigli Matej Giman, Andrej Bušila, Aleksandru Giban i Kozmin Radu.

Pobjede u A grupi ostvarile su i selekcije Italije i Grčke. Italija je pobijedila Gruziju 15:5, dok je Grčka bila bolja od Rusije 12:6. (rtcg.me)