Gojimo se zbog neaktivnosti, a ne kalorija
Ilustracija

Svakodnevna aktivnost je neophodna

Gojimo se zbog neaktivnosti, a ne kalorija

U proteklih 16 godina fizička aktivnost je padala, a indeks tjelesne mase rastao iako je kalorijski unos ostao isti. Zbog toga stručnjaci neaktivnost povezuju s gojaznošću.

Broj Amerikanki koje se ne bave ni jednom fizičkom aktivnosti porastao je s 19,1 odsto na 51,7 odsto, a broj neaktivnih Amerikanaca skočio je s 11,4 na 43,5 odsto, potvrdila je 16-godišnja studija američkog Univerziteta Stenford. Aktivnost se tako smanjila dva i po puta.

Kako je fizička aktivnost padala, rastao je indeks tjelesne mase iako je unos kalorija ostao isti. Upravo zbog toga naučnici smatraju kako je neaktivnost kriva za sve veći broj gojaznih ljudi, a ne kalorije, piše ANI News.

“Debljanje na području trbuha poraslo je kod žena normalne tjelesne težine i kod lijenih ljudi. To je zabrinjavajući zdravstveni rizik koji nije povezan samo s indeksom tjelesne težine”, napominje američki ljekar Uri Ladabaum.

Zajednice bi trebalo da pruže sigurna mjesta za fizičku aktivnost i tako natjeraju ljude da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem, istakla je urednica časopisa American Journal of Medicine, Pamela Pauers Henli.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.