Vježbanje korisno u oporavku nakon liječenja raka dojke
Ilustracija

Jačanje organizma

Vježbanje korisno u oporavku nakon liječenja raka dojke

Iako vježbanje može pomoći u oporavku nakon raka dojke, mnoge žene nisu dovoljno fizički aktivne, pokazala su istraživanja, prenosi BBC.

Samo trećina žena koje su se izborile sa rakom dojke, pridržava se preporučenog nivoa aktivnosti i tokom oporavka, navode američki stručnjaci u časopisu “Cancer”.

Britanske grupe za borbu protiv raka dojke takođe navode da bi ženama trebalo skrenuti pažnju da moraju da vode aktivan život i nakon borbe sa opakom bolešću.

Naučnici su došli do ovih rezultata tako što su pratili nivo vježbanja 1.735 žena, od 20 do 74 godine, prije i poslije dijagnoze raka dojke.

U SAD-u i Velikoj Britaniji, odraslima se preporučuje najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti srednjeg ili 75 minuta fizičke aktivnosti jačeg intenziteta sedmično.

Međutim, studija je pokazala da samo 35 odsto žena koje su se izborile sa rakom dojke prati ove preporuke.

“Fizička aktivnost nakon dijagnoze raka dojke, dokazano poboljšava šanse pacijenta da preživi, a mnogo dokaza ukazuje i na to da smanjuje rizik da se bolest vrati”, kazala je Karolin Dalton, iz organizacije “Breakthrough Breast Cancer”.

“Fizička aktivnost pomaže pacijentu da savlada bolest, tokom liječenja i oporavka, tako što se cjelokupno zdravlje poboljšava”, dodala je ona.

“Iako je istraživanje sprovedeno u SAD-u a ne u Velikoj Britaniji, rezultati ukazuju na to da bi žene trebalo ohrabriti da vode aktivan život i nakon dijagnoze raka dojke”, naglasila je Dalton.

“Ne postoji vodič u kojem piše koliko je tačno potrebno fizičke aktivnosti nakon dijagnoze raka dojke, ali mi preporučujemo oko 3,5 sati sedmično, naravno uz konsultaciju sa ljekarom”, kazala je ona.

“Ova studija služi kao podsjetnik na to koliko je fizička aktivnost bitna za žene koje se bore ili su se izborile sa rakom dojke, i koliko im to povećava šanse da prežive”, kazala je direktorica organizacije Breast Cancer Campaig, Dilajt Morgan.

“Zato je od suštinske važnosti da se ženama ponudi uputstvo ili vodič, u koji će biti uključeni savjeti o dijeti i vježbanju”, zaključila je ona.