Stvari koje radite, a koje sabotiraju vaš napredak
Ilustracija

Fitnes grijehovi:

Stvari koje radite, a koje sabotiraju vaš napredak

Prepoznajte greške koje čine vašu fitnes rutinu, a tu su brzi i laki načini kojima ćete te greške ispraviti i pritom postići sjajne rezultate.

Način na koji se neki muškarci hrane i treniraju natjerao bi vas da pomislite da pokušavaju da se riješe svojih mišića, a ne da ih izgrade. Ali, možda to i jeste ono što oni žele - ali vi svakako ne želite da im se pridružite. Tako da, ukoliko želite da smanjite masu – ako ste već toliko nabildovani da vam bicepsi cijepaju rukave, i vaš san je da izgledate mršavo i slabašno – radite ono što oni rade. Ili, možda to već i radite a niste ni svjesni toga.

Jedini način da sa sigurnošću to znate jeste da pogledate našu listu od 7 najvećih grešaka pri vježbanju – stvari koje radite a koje sabotiraju vaš napredak i koštaju vas mišićne mase.

JEDETE MANJE NEGO ŠTO BI TREBALO

Da, višak kalorija može značiti i više masnih naslaga na stomaku, ali ako vježbate uporno i redovno, većina hrane koju unesete trebalo bi da se u vašem tijelu pretvori u mišiće. Suština je da vaši mišići nikad neće narasti bez tog viška kalorija. Za nekog ko ima vitko tijelo, a želi da nabaci više mase, 2000 kalorija dnevno je malo. Zapravo, ova vrsta restriktivne dijete je idealan recept za gubljenje mišićne mase i sporije skidanje sala jer prebacuje tijelo u režim gladovanja zbog čega smanjuje mišićnu masu kao glavnu kojoj treba mnogo kalorija. Takođe navodi tijelo da skladišti masti kao izvor energije. Ujedno, što manje proteina pojedete, manja je šansa da će vam se mišići oporaviti od treninga.

PRESKAČETE ISTEZANJE

Dosadno? Definitivno. Ali dokazano je da istezanje ubrzava oporavak i povećava mogućnost mišićnih pokreta samim tim pra­veći više mjesta za rast novih mišićnih vlakana. Prosto dizanje tegova povećava moguć­nost da se povrijedite i ograničava vašu sposobnost izvođenja atletskih pokreta – dakle, bez obzira na to kolike mišiće imate, vjerovatno da će vas posljednjeg uzeti za svoj tim.

VJEŽBATE DO IZNEMOGLOSTI

Ako smo nešto naučili od mišićavih glavonja kojih ima u svakoj teretani, to je da bi trebalo da radite sve više i više serija i ponav­ljanja dok ne kolabirate (nakon čega ne možete više ni da se potpišete, bukvalno) a sve zato da biste nabacili masu. A nema veze to što su oni drugačiji od vas... ili prosto genetski napredniji ili na steroidima. Dakle, više od ukupno 20 se­ri­ja po mišićnoj grupi, i više od 15 ponavlja­nja u okviru iste može ostaviti utisak ‘napum­pa­nosti’ mišića (otuda izraz mišićna ‘pumpa’), ali to je zbog upaljenosti, a ne zbog mišićnog rasta. Svaka težina s kojom možete da uradite više od 15 ponavljanja je previše laka da bi izazvala mišićni rast, i ostaćete bez trajnih rezultata.

TRENIRATE SAMO ONO ŠTO VIDITE U OGLEDALU

Fokusirajuci svoje treninge na mišiće koji vam služe kao trofeji – poput grudi ili bicepsa, možda i jeste zabavno, ali neće mnogo pomoći u generalnom razvoju vašeg tijela. S obzirom da je 70% muskulature ljudskog tijela smješteno u naše noge i leđa, vaš glavni potencijal za mišićni razvoj ostaje netaknut. Štaviše, ovakva vrsta treninga povećaće vjerovatnoću povre­đivanja zbog tjelesnog disblansa – a to vas može spriječiti da vježbate, do daljnjeg.

DRAŽI SU VAM TRENINZI PO MIŠIĆNIM GRUPAMA

Podjela treninga na dane za grudi, leđa i ruke je prošlost – na taj način vježbate određene mišićne grupe dok su druge zapostavljene. To je stara škola treninga – i nevjerovatno je zastarjela. Većina momaka se još uvijek služi ovim pravilom, i većina dobija rezultate neko vrijeme, ali taj napredak poslije izvjesnog vremena prestaje, najčešće zbog povreda. Takođe, ovaj način treninga sprječava vaše najveće mišiće da nauče da rade zajedno u nekoj vrsti koordinisanog truda koji vam je potreban da biste podigli zaista velike težine – koje su opet neophodne za brži napredak.

RIJETKO MENJATE TIP TRENINGA

Radeći iste vježbe iz nedjelje u nedjelju sprječavate svoje tijelo da napreduje, u najbo­ljem slučaju, a u najgorem – trošite ga. Ukoliko ne namećete nove izazove vašim mišićima – kao što je na primjer povećavanje težine s ko­jom vježbate ili broj ponavljanja u seriji – mišići vam ostaju na istom, dok biste naprežući se da podignete veće težine zapravo stimulisali tijelo na stvaranje novih mišićnih vlakana i povećanje snage.

NE ODMARATE SE DOVOLJNO

Tokom sna dešava se važan proces obnavljanja mišića, tako da šest sati sna ili manje svake noći ograničava proizvodnju izuzetno važnih hemijskih supstanci u vašem tijelu, kao što je na primjer hormon rasta. Previše aktivnosti van vašeg treninga, kao što su druge sportske aktivnosti, provod u noćnim klubovima i dodatni stres – od čega je sve po malo povremeno i dozvoljeno, ali opasno ukoliko se dešava previše često – takođe smanjuju mišićni rast. A ako vježbate sedam dana u nedjelji, imamo još jedno prijatno iznenađenje za vas: definitivno gubite mišićnu masu. Tako česti treninzi ne ostavljaju mjesta za obnavljanje mišića. I ne, nema veze da li trenirate različite mišićne grupe svaki dan – i dalje imate isti nervni sistem koji se i dalje umara kada ga opte­re­ćujete velikim fizičkim naporima svaki dan.

Izvor: menshealth.rs