Joga za početnike
Joga

Korisni savjeti

Joga za početnike

Prema istraživanjima, joga pruža mnoge blagodeti kako za tijelo tako i za duh. Joga će pozitivno uticati na vaše raspoloženje, usporiće proces starenja i pomoći vam da se oslobodite stresa i opustite.

Početnici često počnu da vježbaju bez odgovarajućeg nadzora, a to nikako nije preporučljivo. Ukoliko vježbe ne radite pravilno, možete se ozbiljno povrijediti. Zato, ukoliko namjeravate da počnete da se bavite jogom, evo sedam korisnih savjeta:

Kardiovaskularni treninzi

Kao i kod meditacije, ovo se odnosi na duboko disanje i opuštanje. Ovo je jedna od najvažnijih aktivnosti, jer je tokom vježbanja veoma važno da mozak bude ispunjen kiseonikom.

Vježbanje snage i abdomena

Joga unapređuje vašu snagu i generalnu izdržljivost. Ona jača mišiće abdomena, leđa i zadnjice. Ukoliko već imate jake mišiće, smanjićete rizik od povrede i lakše ćete održavati balans.

Fleksibilnost

Joga isteže i jača vaše tijelo. Istezanje prvenstveno prija, pomaže cirkulaciji krvi kroz tijelo, ali i podsjeća polaznike da budu fleksibilni ne samo kada je u pitanju tijelo već i um.

Odmor

Dobar san je neophodan dio vašeg života i pravilnog funkcionisanja. Odmorite se ne biste li povratili izgubljenu energiju. Bar osam sati sna je neophodno za vaše normalno funkcionisanje.

Ishrana

Morate se pravilno hraniti kako biste obezbjedili tijelu neophodne sastojke, nadoknadili energiju i dostigli optimalno stanje tijela i duha za početak treninga.

Koncentracija

Od davnina do savremenog doba, poznato je da smo srećniji i smireniji kada se nalazimo u okruženju svoje porodice i prijatelja. Zato, odredite svoje prioritete i posvetite neophodno vrijeme svojim najmilijima.

Plan i ciljevi

Razmislite o tome šta želite da postignete časovima joge, a onda to prenesite i na vaše životne ciljeve. Odredite šta vam je važno u životu i stremite tome.

Najvažnije od svega je da postignete konekciju tijela i uma. Ovo će pomoći spriječavanju gubitka pamćenja, poremećaja pažnje i smanjiće nasilno ponašanje.

(wannabemagazine)