Najčešće greške koje pravimo na treningu
Ilustracija

Vježbajte pravilno

Najčešće greške koje pravimo na treningu

Pravilan program vježbi, zdrava ishrana i kvalitetan san dobitna su kombinacija za tijelo sa naslovnice muških magazina, a još jedan važan element od kog mnogo zavisi efekat vežbi jeste i to kako ih izvodimo.

Da nije samo važno odvježbati, već i svaki segment treninga izvesti pravilno otkrićete u tekstu koji slijedi.

Čučnjevi

 

Vježba koja na oko djeluje jednostavno, a u stvari zahtijeva maksimalnu koncentraciju krije sljedeće najčešće greške. Prva od njih jeste dubina propadanja pri spuštanju. Da bi čučanj bio izveden pravilno morate se spustiti tako da kukovi zaista budu u ravni koljena, a ne da vaš čučanj više liči na pozu džokeja na vrsnom trkačkom konju. Dakle, spusti se kao čovjek. Za ekstremne vježbače tu je korigovana verzija sa dodatnim propadanjem ispod ravni pravog ugla, ali pri izvođenju ovih čučnjeva savjetujemo oprez. Druga greška nastaje pri dizanju, kada većina momaka koristi prste kako bi se podigla umjesto da to čini „iz peta“. I za kraj, kada se konačno izdignete, morate dovršiti vježbu uz pun izbačaj kukova ka napred kako bi ciklus bio kompletan.

Klasično dizanje tega

Većina momaka ovdje pravi grešku pri izbačaju. Pri dizanju tega izbacuje laktove sa strane, sklanjaju glavu unazad izbacujući teg ka napred umjesto u visini ramena, ili ne koristi laktove za izbacivanje tega, već jednostavno baca teg u vis. Pravilan izbačaj podrazumijeva da laktovi pri podizanju moraju biti u visini ramena, a ruke prolaze pored glave, a ne ispred ili iza nje. Koncentriši se na ono što radiš. Ispravnih pet vježbi imaće veći efekat od 50 traljavih ponavljanja.

Izdržaj

Sklek na laktovima sa zadrškom, iliti popularni „plank“ učiniće čudo za vaš torzo i trbušne mišiće, ali samo ako ga radite pravilno. Najčešće greške koje pravimo su ili to što dozvolimo da nam zadnjica pri izdržaju ode prenisko, ili je isturimo previsoko. Jedini pravilan način jeste da cijelo tijelo bude u ravni tokom cijele vežbe, a položaj djelova tijela najlakše ćete korigovati ako se budete gledali u ogledalu prilikom izvođenja vježbe.

Zgibovi

Zgibovi su ultimativna vježba za svaki mišić na tijelu, a ako činite sljedeće dvije klasične greške, onda su samo efikasno sredstvo iscrpljivanja. Prvo što najveći dio nas radi jeste da na uštrb broja ponavljanja, misleći da ćemo se tako brže „napumpati“ zanemaruje položaj brade u odnosu na šipku. A ona pri dizanju mora biti iznad šipke. Još jedna greška na koju treba obratiti pažnju jeste i puna ispravljenost ruku dok se pripremamo za novi zgib.

Sklekovi

Vježba koju radimo od drugog razreda osnovne škole. Najčešće, i to uporno – pogrešno. Postoji samo jedno pravilo ispravnog skleka. Tijelo mora biti u ravni od početka do kraja vježbe, a jedan sklek je gotov onog trenutka kada su vaše grudi dotakle pod bez savijenih koljena i leđa i „upale“ stražnjice. Ako vježbaš – vježbaj ispravno!

(Kolektiv.me)