Sjekloća: Samo u Crnoj Gori ne razumiju šta znači borba za titulu
Nikola Sjekloća

Boks po strani

Sjekloća: Samo u Crnoj Gori ne razumiju šta znači borba za titulu

Sticaj nesrećnih okolnosti spriječio je najtrofejnijeg crnogorskog boksera Nikolu Sjekloću da ostvari profesionalni san - da se bori za titulu prvaka svijeta u WBC verziji sa Amerikancem Entonijem Direlom u septembru 20012. godine.

Direl je odustao od borbe zbog pada sa motora i pauze od pola godine... Kolo sreće, međutim, okrenulo se na stranu 35-godišnjeg Budvanina, godinu i po kasnije.

Sjekloća će, ipak, imati tako dugo čekanu borbu za šampionski pojas u supersrednjoj kategoriji i to 3. maja protiv aktuelnog prvaka WBO verzije, Artura Abrahama.

"Poziv je stigao u pet do 12, tako da nemam prava na prazan hod u pripremama za meč karijere. I zaslužio sam, pošto sam godinama rangiran u svjetskom vrhu. Ipak, najvećoj šansi moje karijere, a to je borba za titulu prvaka svijeta kumovao je i splet srećnih okolnosti. Marko Huk je zbog povrede otkazao meč 3. maja, pa je televizijski termin trebalo popuniti.

Artur je prihvatio, pošto je spreman nakon meča za titulu 1. marta, a ja sam odavno već bio na listi želja njegovog štaba, ali prvi naši pregovori su propali zbog loše finasnijske ponude i prekratkog roka za pripreme. Ipak, sjetili su me se sada, i to me ni malo ne čudi.

Prvo, ja sam deveti na listi WBO verzije, kojom vlada Abraham, a moj kvalifikiacioni WBC meč protiv šampiona te verzije, Sakia Bike, približio me je vodećim promoterskim kućama. Tim prije, jer sam pružio dostojan otpor u 12 rundi Biki u Atlantik Sitiju, a on je nakon osvajanja uspio i da odbrani titulu", naglasio je Sjekloća, koji je u profi ringu slavio u 26 mečeva, uz poraz od svjetskog WBC prvaka Sakia Bike.

Abraham je slavio u 39 borbi, uz četiri poraza.

Nakon kondicionih priprema sa Jeftom-Gogom Erakovićem, i treninga u BK Budva, Sjekloća će se od 1. aprila preseliti u Beograd, gdje će finiširati pripreme sa Milivojem Bašićem.

"U Beogradu imam sjajne sparing partnere, prvenstveno Gearda Ajetovića, koji je stilom sličan Abrahamu. U pripremama nemam zasada nikakve pomoći. Valjda će se neko sjetiti, jer sam prvi crnogorski bokser koji napada svjetsku titulu.

Prepušten sam sebi, dok iza naturalizovanog Njemca, rođenog Jermena Abrahama stoji cijeli tim koji ništa ne prepušta slučaju. Predstavnici njegovog tima su me i gledali u Gepingenu kada sam pobijedio još jednog naturalizovanog Njemca iz Jermenije, Korena Gevora. Nakon toga mi je i stigla ponuda Abrahomove kuće, čuvenog “Zauerlenda”. Ispratili su oni i moj meč sa Bikom i sigurno će Abraham znati sve o meni kada uđe u ring.

S druge strane, i ja sam gledao njegove mečeve, čak i srećnu pobjedu nad Gevorom, koji je ljevak i za kojeg smatram da je pokretljiviji i više zna boks. Abraham je nevjerovatno čvrst, ali smatram da mi odgovara kao rival", smatra Sjekloća.

Pregovori našeg šampiona sa godinu i po mlađim svjetskim prvakom trajali su dvije sedmice i sve je dogovoreno prije dva dana.

"Komplikovano je sve to. Brzo smo mi dogovorili uslove, jer nijesam tražio novca koliko sam bio u prilici. To je borba za titulu i meni sportski izazov i jedini pravi cilj. Ali, bila je potrebna je saglasnost federacije, pa televizijske kuće, koji su dali zeleno svjetlo, baš zbog moje dobre borbe u Gepingenu i Atlantik Sitiju. Vremena na žalost nijesam dobio dovoljno za odabir najpovoljnije opcije za pripreme, jer je umjesto 31. maja, termin pomjeren za 3. maj zbog povrede Huka", istakao je Sjekloća.

Sjekloća je odboksovao 27 profesionalnih mečeva, a poražen je samo u kvalifikacionoj borbi za napad na titulu prvaka svijeta u wbc verziji, jednoglasno od Sakia Bike, koji je potom postao prvak supersrednje kategorije.

Kako kaže, "u boksu je kao u tenisu, postoji zbirna lista na kojoj je godinama u vrhu, ali i četiri verzije, čiji je šampionski pojas kao teniski grend slem".

"To se, nažalost, samo u Crnoj Gori ne razumije i boks je neopravdano skrajnut. Moj kvalifikacioni meč meč prošle godine u Atlantik Sitiju najavljivao je za sedam najvećih svjetskih televizija lično Majk Bafer, čovjek koji je tim poslom zaradio milione. “Sjekloća Montenegro”, “Sjekloća Budva”, neprestano je ponavljao Bafer svjetskom auditorijumu, a nijedna naša televizija nije objavila ni snimak moje borbe sa Bikom, koji je potom osvojio i odbranio titulu.

A ja sam odboksovao sjajan meč. Bio je, doduše, bolji i zasluženo je slavio, ali mi Abrahamov stil više odgovara", zaključio je Sjekloća, osvajač bronzanih medalja sa amaterskih prvenstava svijeta i Evrope.