Najbolje vježbe tokom menstrualnog ciklusa
Ilustracija

Fizička aktivnost

Najbolje vježbe tokom menstrualnog ciklusa

Jedna američka medicinska studija pokazuje da mišići gube na elastičnosti u periodu pred ovulaciju. To znači da hormonske promjene mogu uticati na povrede tokom vježbanja. Srećom, postoje načini da se to izbjegne, a da pritom izvučemo najviše iz vježbanja.

Prva nedjelja

Period menstruacije. Hormoni koji stimulišu folikule su u blagom porastu i time navode jajnike da pripremaju jajnu ćeliju za oplodnju. U međuvremenu, nivoi ostalih hormona se ne mijenjaju. Nivoi hormona estrogena su na najnižem nivou i tjeraju vaše tijelo da sagorijeva ugljene hidrate umjesto masnoća kako biste izvukli prekopotrebnu energiju.

Šta činiti: vaše tijelo sagorijeva visoko oktansko gorivo u ovom periodu. Uprkos umoru i bolovima u mišićima, brzi setovi vježbi su idealni i lakše ćete ih podnositi u ovim danima. Ovo je vrijeme kada najviše koristi možete izvući iz vježbi i nemojte dozvoliti da vas vaši hormoni spriječe u tome. Sobni bicikl, kratke intenzivne vježbe i kardio-vježbe su idealne.

Druga nedjelja

Period ovulacije. U ovom trenutku nivo estrogena raste, a jajna ćelija putuje kroz jajovod. Visok nivo estrogena utiče na osjetljivost tetiva kolega i to može rezultirati povredama.

Šta činiti: Obratite pažnju na svoje tijelo. Ako vježbe izazivaju bolove u koljenima, prekosčite ih. Najprije se dobro zagrijte laganim čučnjevima i iskoracima kako biste opustili mišiće i zglobove.

Treća i četvrta nedjelja

Period nakon menstruacije. U ovom periodu nivo progesterona raste, a nivo estrogena opada.

Šta činiti: Ovo divljanje hormona može izazvati tromost i pojačan zamor, pogotovo tokom intenzivnog vježbanja. Razlog tome je što vaše tijelo kao gorivo koristi masne naslage umjesto ugljenih hidrata. Motivišite sebe tako što ćete napraviti raspored vježbi i plan ishrane. Unosite zdrave ugljene hidrate poput slatkog krompira.

 

(Super žena)